El president, Carles Puigdemont, no descarta "res", cap de les possibilitats que s'han apuntat per tirar endavant la seva investidura. Aquest matí després de reunir-se al Parlament danès amb un grup de diputats fins i tot ha demanat al govern espanyol poder tornar a l'Estat amb "seguretat", "sense amenaces" per poder exercir els seus drets com a diputats.
"Treballo per tal de poder ser allà", ha afirmat en una compareixença davant la premsa als passadissos del palau de Christiansborg després de subratllar que el millor senyal per a la "restauració democràtica" seria que pogués tornar amb normalitat del seu exili a Brussel·les i que els polítics empresonats poguessin sortir amb llibertat.
El president ha renunciat avui mateix a la petició de delegar el vot al Parlament per a la investidura la qual cosa ha atiat les especulacions sobre el seu retorn. "Ja he dit que no descarto res", ha reiterat quan se li ha demanat si contempla la possibilitat de tornar.
No obstant, ha insistit que l'objectiu és poder ser present al debat, per la qual cosa ha convidat tothom a fer-ho possible "començant per les autoritats espanyoles".
El president ha agraït als diputats danesos que l'han rebut l'oportunitat de debatre lliurement sobre el conflicte Catalunya-Espanya, a diferència del que succeeix als parlaments de l'Estat espanyol: "Si entrés al Parlament de Catalunya, seria detingut", ha explicat.
Puigdemont ha fet una intervenció en anglès, castellà i català, on ha acceptat tres preguntes en què ha aconsellat les autoritats espanyoles que no cal que es dediquin a especular i a reforçar les fronteres i ha ironitzat sobre la decisió del jutge del Suprem, Pablo Llaneras, que no ha reactivat l'ordre per a la seva detenció argumentant que és precisament això el que busca Puigdemont. "És molt delirant. Explica la feblesa d'aquesta posició", ha retret.
El president, que va arribar ahir a Copenhaguen per participar en un debat a la universitat, tornarà aquest vespre a Brussel·les on demà es reunirà amb el president del Parlament, Roger Torrent.
Exministres i diputats
La trobada amb els diputats danesos, a porta tancada, ha durat una hora. Eren presents una desena de parlamentaris de cinc grups diferents, entre els quals dos exministres i una ex-primera ministra de Groenlàndia. Alguns d'ells coneixien de primera mà el debat català perquè van ser presents com a observadors a l'1 d'octubre. Cap d'ells forma part del Govern i, de fet, les formacions majoritàries han intentat evitar l'acte.
Puigdemont els ha reiterat bona part dels arguments que ja va exposar el dia anterior a la Universitat i la disposició a aconseguir una sortida negociada.
Nou referèndum
El diputat dels socialdemòcrates verds, Aliança Roja i Verda, Pelle Dragsted ha explicat que Puigdemont havia deixat clar que "la independència no és l'única solució". "Està disposat a debatre i discutir altres solucions del conflicte i una possible via podria ser un referèndum en què el poble de Catalunya podria escollir entre diferents models", ha explicat el diputat.
En la trobada estaven presents també el socialista Holger K. Nielsen, exministre d’Afers Estrangers; Uffe Elbaek, exministre de Cultura i membre del partit verd (l'Alternativa); l'ex-primera ministra groenlandesa Aleqa Hammond; Magni Arge, del partit independentista de les Illes Fèroe; Claus Kvist Hansen, del Partit del Poble Danès, i conservador; Nikolaj Villumsen.