El ple d'investidura de Salvador Illa com a president de la Generalitat serà també el moment del retorn del president a l'exili, Carles Puigdemont. I el de la seva previsible detenció. Davant d'aquest fet, Puigdemont insisteix en la necessitat de mantenir la lluita per la independència i la seva determinació a defensar-la en qualsevol context, sense cap renúncia. A través d'una carta de tres pàgines, Puigdemont insta de nou a la unitat independentista, adverteix que no hi haurà una estratègia independentista i antirepressiva si no hi ha unitat nacional i de país, i conclou, recollint un comentari que li va fer una assistent a l'acte als Banys d'Arles, que si el detenen "no es tracta de vessar llàgrimes, sinó de treure les urpes".

Puigdemont reclama que l'anomalia democràtica que representarà la seva detenció s'ha d'entendre "en clau de confrontació contra un règim demofòbic i no pas de lament o de victimisme". "Tenim molta feina pendent, i som molts els qui diem que s'ha de continuar i acabar. Que cap presó ni cap amenaça ens torni a dividir i paralitzar, ni a esgarriar el sentit de la nostra lluita: no és contra la repressió que treballarem per la independència sinó que és treballant per la independència que confrontarem i conjurarem la repressió", adverteix en la seva carta que conclou alertant que no hi pot haver estratègia antirepressiva si abans no hi ha una estratègia per la independència i tampoc no hi pot haver estratègia per la independència si no n'hi ha una de nacional, de país, al servei de la defensa de Catalunya contra els qui la volen liquidar com a nació".

 

Puigdemont publica la carta l'endemà de la consulta d'ERC a les bases en la qual han donat llum verda a investir Illa i admet que aquesta decisió "fa que la detenció sigui una possibilitat real d'aquí a molt pocs dies", però afegeix que ha preferit a esperar a conèixer el resultat de la votació perquè no se l'acusés de fer ni xantatges emocionals ni d'interferir en un procés intern d'una altra formació, per la qual cosa "les crítiques a l'acord s'han centrat sempre en l'impacte negatiu que tindrà per a Catalunya un govern de caràcter espanyolista".

Dard a ERC

Puigdemont admet l'existència de veus que li aconsellen no tornar en les presents circumstàncies i insisteix que tant la seva decisió de marxar com la del retorn són decisions polítiques. Recorda que ha estat objecte de campanyes de desprestigi i atacs personals i que, en concret, va ser víctima d'una "campanya ignominiosa" després de les eleccions del 2017 quan va anunciar que tornaria si era investit president i no ho va fer quan l'aleshores president Roger Torrent va suspendre el ple al darrer moment. "Vist el que hem conegut amb l'escàndol de les campanyes de guerra bruta organitzades per ERC, tinc pocs dubtes de com es va alimentar aquella campanya de desprestigi, un patró que ara ens trobaríem amb més intensitat", adverteix en un dard dirigit directament a Esquerra arran de les informacions que responsabilitzen aquest partit de campanyes de falsa bandera, com la que es va muntar contra l'Alzheimer durant les darreres municipals en el marc de la campanya d'Ernest Maragall.

No serà objecte de negociació

El polític independentista fa repàs al llarg del text del seu exili i els èxits aconseguits i denuncia de nou que els jutges espanyols han rebutjat aplicar la llei d'amnistia i que, en un context que denomina de "cop d'Estat híbrid", el seu retorn pot comportar "la detenció i l'ingrés a presó, qui sap per quant de temps". "Si se'n surten, imagino el que m'espera i sé el que he de fer. També el que no he fer; per exemple, convertir-me en objecte de negociació ni abonar cap decisió política que comporti renunciar a la lluita".

Adverteix que més enllà que aconsegueixin detenir-lo o si fracassen en l'intent hi ha dues coses que no canviaran. La primera, la necessitat de la independència "com a única alternativa a la supervivència nacional, social, cultural i lingüística, econòmica i democràtica de Catalunya". "La pertinença a l'Estat espanyol ens enfonsa en la decadència en tots aquests aspectes, com queda acreditat observant les xifres oficials. I ens lliga a un sistema originalment corrupte, asfixiant per a les minories i irreparablement centralista", denuncia. En segon lloc tampoc canviarà, assegura, la seva determinació personal a defensar la causa de la independència "en qualsevol situació i en qualsevol context, sense cap renúncia".

Altres detencions

Puigdemont recorda que si el detenen no serà la primera vegada, atès que ha estat en una presó alemanya i en una d'italiana, ha estat arrestat a una comissaria belga i ha estat convocat per la policia antiterrorista francesa. "El fet veritablement important serà l'evidència que a Espanya les amnisties no amnistien, que hi ha jutges disposats a desobeir la llei i que el Govern espanyol s'ho mira amb la indolència del resignat. Fa més escarafalls perquè un jutge imputa la dona del president del Govern i el cita a declarar que no pas quan el Tribunal Suprem es nega a aplicar l'única llei d'amnistia aprovada des de l'entrada en vigor de la Constitució. Qui es pensi que això no tindrà conseqüències, erra", adverteix.

El president a l'exili admet que el seu engarjolament ha estat un "somni frustrat" dels seus perseguidors espanyols durant set anys, i que per aconseguir-ho hauran de violar moltes coses, en referència tant a la llei d'amnistia com als pronunciaments d'organismes internacionals, com el Grup de Detencions Arbitràries de les Nacions Unides. "Sé que tot això ni els escalfa ni els refreda; se'n foten igual", assegura, però afegeix que "en la lluita per la independència, en aquest llarg camí per sortir del sistema espanyol que es compromet l'existència com a nació, aquesta actitud antidemocràtica i antiliberal dels aparells de l'Estat no és intranscendent".