El PSOE ha mogut peça a la Mesa del Congrés, però no en el sentit que havia anunciat. El grup socialista ha evitat tombar aquest dijous la proposició no de llei en què Junts reclama a Pedro Sánchez que se sotmeti a una qüestió de confiança si aspira a mantenir el suport dels seus diputats. El PSOE ha desistit de fer descarrilar definitivament la proposta tot i que la vigília la negativa de Junts a reformular el text havia portat a la conclusió que el no dels socialistes estava cantat.
Junts reunirà aquest divendres la permanent del partit a Brussel·les amb el president de la formació, Carles Puigdemont, al capdavant. Tot feia pensar que la previsible negativa dels socialistes a acceptar la tramitació de la proposició desembocaria en el trencament amb què va amenaçar la formació independentista el passat desembre i que així ho anunciaria Puigdemont a la roda de premsa posterior a la reunió. Però el driblatge de Sánchez ha provocat un debat intern, entre els qui aposten per esperar a una decisió definitiva, que tot apunta que serà l'opció escollida atès que tot just s'ha ajornat uns dies, i els qui consideren que el tacticisme dels socialistes no amaga la negativa a acceptar la petició i, per tant, reclamen sentenciar ja el trencament.
Reunió amb Junqueras
Junts haurà de fixar la resposta a Sánchez l'endemà que Puigdemont s'hagi reunit amb el president d'ERC, Oriol Junqueras, a Waterloo, acompanyats dels respectius secretaris generals, Jordi Turull i Elisenda Alamany. La trobada en què els dos líders independentistes han volgut exhibir bona sintonia, fins i tot abandonant plegats la Casa de la República en un vehicle amb la data de l'1-O a la matrícula, ha servit per acordar "impulsar espais de treball coordinat" entre Junts i ERC i "iniciar una nova etapa de relació que contribueixi a recuperar la força i la iniciativa del moviment independentista". Puigdemont i Junqueras s'han reunit després que la militància dels respectius partits ha avalat els seus lideratges, com s'ha encarregat de subratllar el president de Junts tant dins com fora de la reunió.
Més enllà de la volada que aquesta trobada acabi tenint, la possibilitat que les dues principals forces independentistes es coordinin no és una bona notícia per als socialistes. Especialment en un moment en què el torcebraç de Junts al president espanyol coincideix amb la plantada d'ERC, que ha deixat clar tant a Sánchez com a Salvador Illa que no hi haurà nous pressupostos fins que no es compleixin els acords pendents.
Amb tot, malgrat la bona sintonia dominant, la reunió ha servit també per constatar que les prioritats i les estratègies entre les dues forces no són totalment coincidents, atès que a diferència de Junts, els republicans han advertit que no tenen cap especial interès a sotmetre Sánchez a una qüestió de confiança ni els interessa parlar d'una moció de censura ni accepten contemplar un escenari que atorgués el protagonisme al PP.
Suport al PSOE
Junts va exigir a Sánchez el passat desembre que se sotmetés a una qüestió de confiança després d'assegurar que "les coses no van bé i que havia arribat el moment o bé d'un punt inflexió o bé de deixar-ho córrer". "Volem que Sánchez, que va comptar amb els nostres vots per ser president, accepti un debat sobre on som avui", va argumentar Puigdemont després de retreure que els "incompliments" dels socialistes obliguen a replantejar el suport del seu partit. Pocs dies més tard, el líder de Junts va advertir en una entrevista a TV3 que un cop de porta a la proposta conduiria la legislatura al "col·lapse".
Davant l'exigència dels independentistes, els socialistes van argumentar que els lletrats de la cambra no acceptarien tramitar una iniciativa sobre un punt, com és la qüestió de confiança, que és facultat exclusiva del president del Govern. Això no obstant, els lletrats del Congrés van passar la pilota a la Mesa en concloure que, tenint en compte els precedents, no hi havia cap raó de tipus procedimental per tombar la proposta. Fins i tot van plantejar que en l'admissió a tràmit de la proposta es podria especificar que en cas que fos aprovada el valor de la resolució seria "purament política" i no generaria cap obligació al president. Van afegir, a més, que en darrer terme es podria sol·licitar a Junts una "reformulació" del text per subratllar-ne "el caràcter exclusivament polític" de la iniciativa. A aquest afegit es va agafar el PSOE per reclamar a Junts, fins al darrer moment, la reformulació del text, a la qual els diputats de Míriam Nogueras s'han negat.
La decisió aquest dijous dels socialistes d'ajornar la votació, però, no resolt el problema, adverteixen les fonts consultades, sinó que, en el millor dels casos, es limita a guanyar uns dies, en què l'ultimàtum continuarà vigent.