Les declaracions de l'excomissari José Manuel Villarejo, acusant el CNI d'estar darrere els atemptats del 17-A, ha provocat que l'independentisme reclami explicacions en bloc. El president Carles Puigdemont ha defensat que l'Estat espanyol té responsabilitats en l'atemptat a la Rambla i ho ha argumentat amb un extens fil de Twitter. Puigdemont ha assegurat que l'Estat és responsable de les 16 morts per la seva negativa a investigar a fons les connexions del cervell de l'atemptat, l'imam de ripoll, amb els serveis secrets espanyols. I també, per les dures declaracions que ha fet Villarejo en seu judicial.

Segons el president, les declaracions de l'excomissari tenen validesa, ja que ha estat "al rovell de l'ou de la claveguera que hi ha a l'Estat espanyol". I, per tant, sap de què parla. "Ha incriminat a Espanya en una de les darreres massacres terroristes ocorregudes a Europa", ha dit. Puigdemont ha argumentat que la "claveguera espanyola" va segar la vida de 16 persones innocents i va provocar més de cent ferits per tal "d'enviar un missatge al poble de Catalunya", que es disposava a celebrar el referèndum d'independència de l'1-O. És per tot això que el president ha afirmat que la defensa de la unitat d'Espanya ha portat a conductes criminals "gravíssimes".

Tanmateix, ha exigit al govern espanyol a obrir la Comissió parlamentària que els principals partits espanyols es van negar a encetar, per investigar l'actuació del CNI i de la policia espanyola. A més, ha demanat encausar els responsables policials i dels serveis d'informació involucrats en "aquest crim" per "jutjar-los". A propòsit d'això, Puigdemont ha assegurat que "tacar-se les mans de sang" per defensar "la pàtria" té acceptació en determinats sectors de la societat, la política i els mitjans espanyols.

Compareixences

Davant les declaracions de l'excomissari José Manuel Villarejo, acusant el CNI d'estar darrere els atemptats del 17-A, l'independentisme ha donat un cop sobre la taula i ha reclamat explicacions. Ho ha fet des de Barcelona i també des de Madrid, on els grups parlamentaris d'ERC i Junts per Catalunya han registrat diverses peticions de compareixença, entre elles les del president Pedro Sánchez o la de l'exdirector de la intel·ligència espanyola, Félix Sanz Roldán. Villarejo ha assegurat que el CNI va fer qui no veia amb l'imam de Ripoll per donar "un ensurt" a Catalunya a les portes de la tardor del 2017.

Per una banda, el portaveu d'Esquerra Republicana al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, ha presentat tres sol·licituds de compareixença al Congrés dels Diputats: les del president Pedro Sánchez, el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, i l'exdirector del CNI, Félix Sanz Roldán. En una piulada, Rufián ha demanat al govern espanyol explicacions "immediates" sobre les declaracions de Villarejo. El portaveu republicà també ha avançat que tornaran a impulsar les comissions d'investigació sobre els atemptats del 17-A, que van ser vetades rotundament i obstinadament. "El govern espanyol no pot callar", ha criticat.

Els mateixos passos ha seguit Junts per Catalunya. La seva portaveu al Congrés, Míriam Nogueras, ha registrat tres peticions de compareixença: la de Pedro Sánchez, Fernando Grande-Marlaska i la ministra de Defensa, Margarita Robles, cartera de la qual penja el CNI. Volen que aclareixi el "coneixement del govern espanyol" sobre el que ha declarat Villarejo en seu judicial. En paral·lel, el seu portaveu al Senat, Josep Lluís Cleries, ha registrat dues peticions de compareixença per "explicar la posició del govern davant les greus afirmacions": també la de Marlaska i la de l'actual directora del CNI, Paz Esteban.