Carles Puigdemont ha defensat continuar a X (l'antic Twitter), en mig del debat sobre si s'ha de continuar a la xarxa social d'Elon Musk o no —un debat que va obrir aquest dimecres The Guardian—. En un llarg missatge d'aquest dijous, el president a l'exili i líder de Junts ha sostingut la necessitat de romandre a la plataforma: "Les xarxes socials no les fan només els algoritmes ni els seus amos; també les fan els usuaris". "Si les abandoneu els que hi podeu parlar amb seny, (...) els usuaris quedaran orfes d'aquests continguts i l'espai l'ocuparà un altre", ha afegit.
🦋 Bluesky social: què és i per què aquesta xarxa està començant a competir amb X
Més enllà d'aquest al·legat general, Puigdemont també ha criticat que l'Institut Ramon Llull deixi X. "Si voleu perjudicar Elon Musk, no li ho feu pagar a la llengua catalana, si us plau", ha demanat. En la línia del The Guardian, l'Institut Ramon Llull ha anunciat aquest dijous que ha decidit deixar d'utilitzar la xarxa social. "Considerem que la manipulació i desinformació en aquesta plataforma és incompatible amb els nostres valors i amb la defensa d'una societat democràtica", han argumentat des de l'entitat, per afegir que seguiran compartint les seves activitats i novetats a Instagram, Facebook, LinkedIn i YouTube.
No estic d'acord amb la vostra decisió. Sou una entitat pública que ha de vetllar per la llengua catalana i la seva internacionalització, i hi ha pocs canals de comunicació per poder-ho fer. Renunciar a un d'ells per les raons que adduïu no fa cap favor al català, que malda per… https://t.co/pBrHddWzj5
— krls.eth / Carles Puigdemont (@KRLS) November 14, 2024
El president s'ha mostrat en desacord amb la decisió de l'Institut Ramon Llull i ha recordat que és "una entitat pública que ha de vetllar per la llengua catalana i la seva internacionalització, i hi ha pocs canals de comunicació per poder-ho fer". "Renunciar a un d'ells per les raons que adduïu no fa cap favor al català, que malda per sortir de la seva condició de llengua minoritzada", ha retret, el mateix dia que el Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) ha publicat una enquesta dramàtica sobre la situació de la llengua.
En aquesta línia, Puigdemont ha assenyalat que l'Institut Ramon Llull no és un mitjà de comunicació com The Guardian o La Vanguardia, "que defensen un determinat model informatiu i intenten practicar una deontologia professional en pro d'una informació lliure de manipulacions". "Tot i que tampoc no crec que hagin pres una bona decisió, entenc els seus raonaments i —no ho perdem de vista— també tracten de no alimentar la competència", ha afegit.
Milers de seguidors dels Països Catalans, orfes
Més arguments: "Hi ha milers de seguidors del vostre perfil que són d'arreu dels Països Catalans, i també d'arreu del món. No tenim moltes opcions a perfils així". "Em sembla molt bé que feu servir altres plataformes, encara que no crec que siguin garantia de joc net ni estiguin exemptes de falsedats i altres vicis com els que es donen a l'antic Twitter (em costa molt això de dir-ne X)", ha reblat, abans de criticar Meta (Facebook i Instagram) per la seva història i per marginar el català —cosa que també fan LinkedIn i Google—. "No és això també una manipulació, que en aquest cas perjudica la llengua a la qual deveu la vostra raó de ser?", ha conclòs.
Puigdemont ha reconegut la preocupació per "l'evolució que han experimentat les xarxes socials i de l'impacte que tenen en la nostra societat", motiu fins al punt que el 2015 va escriure una reflexió "quan el context era tot un altre". "Quan trobi un forat tinc ganes de compartir-lo", ha dit. Finalment, ha considerat que "les xarxes socials no les fan només els algoritmes ni els seus amos; també les fan els usuaris". "Bloquegeu, silencieu i denuncieu si cal. Però contribuïu a l'esforç que fan milions de persones per tenir intercanvis d'idees, opinions i informacions enriquidores (polèmiques, discrepants, a vegades de traç gruixut) encara que l'usuari del costat acabi de fer un rot d'allioli o digui que la terra és plana", ha tancat, abans de dir que "la política, la cultura i la societat compromesa tenen el deure de lluitar cada dia, perquè la democràcia no es ve donada".