El president de la Generalitat a l'exili, Carles Puigdemont, ha reivindicat aquest 27 d'octubre que la declaració unilateral d'independència del 2017 continua vigent després de cinc anys. En un missatge en vídeo, Puigdemont es dirigeix a "tots els actors polítics" que van fer possible aquella declaració després del referèndum de l'1-O i els demana aplegar-se de nou per fer balanç i veure "si la via de dissolució del conflicte" ha proporcionat avenços que "són vitals per al país". "Hem de veure si la dependència ha obert esperances pel futur", ha afirmat. 

Puigdemont reitera que la no aplicació immediata de la DUI "no anul·la la seva vigència" i "obliga a buscar la manera de desplegar-la des de les institucions autonòmiques o republicanes". El president a l'exili defensa que "és una via que no s'ha intentat i per la qual vam obtenir fa cinc anys el suport del Parlament". En opinió de Puigdemont, aquest és "l'únic camí realista per culminar la independència de la nostra nació".

Puigdemont ha valorat la declaració, que ell mateix va deixar suspesa per obrir un període de diàleg amb l’estat espanyol, i ha defensat que es va aprovar “en una votació que vam fer a consciència”, mentre el govern espanyol perpetrava “un cop d’estat per dissoldre el Parlament” i destituir el Govern de Catalunya amb l’aplicació del 155. L’aplicació d’aquell article “buscava la paràlisi del país, perjudicar tots els ciutadans” perquè era “un càstig i escarment general”. “Sabíem el que vam votar, els que vam participar en la votació i la minoria monàrquica que no va participar feia evident que l'única forma que tenia per impedir el que es feia era per mitjans no democràtics”, ha afegit.

Puigdemont descarta que el diàleg amb Espanya sigui possible

Fa cinc anys, recorda Puigdemont, es temia la reacció de l’estat i la “duresa de la repressió”. El president a l’exili explica que “fins al darrer moment” va fet tot el possible perquè tothom “en fos conscient” i ha remarcat que un dels objectius en les decisions preses va ser precisament “garantir la pau i la convivència” perquè és el que va permetre arribar fins a l’1-O.

Puigdemont aprofita l’aniversari de la DUI per insistir en el fet que el diàleg amb l’estat espanyol no és possible i que, per tant, la darrera opció és la que fins ara no s’ha acabat d’explorar. “El Procés només s’acabarà quan Catalunya sigui reconeguda com a estat independent”, ha subratllat el president a l’exili, justament en un moment en què són moltes les veus que proclamen que el Procés ha mort.

La desconfiança de Puigdemont amb l’estat espanyol i això el porta a considerar que “un acord amb l’Estat basat en principis democràtics no és practicable”. De fet, Puigdemont considera que el president “ens ho acredita” i per això diu que “no cal col·leccionar més frustracions confiant en paraules” perquè Espanya “fa de la mentida l’única política de relació amb Catalunya”.

La sortida d’alguns líders cap a l’exili responia a la necessitat de “recórrer la via més incerta i arriscada”. Puigdemont defensa l’exili com el valedor de la DUI i responsable de plantejar una resposta democràtica a l’estat espanyol lluny de la “repressió arbitrària”. “Havíem de poder internacionalitzar el conflicte”, ha emfasitzat Puigdemont.

La posició de les altres forces independentistes

Sobre la posició d’altres forces independentistes, Puigdemont comenta que n’hi ha que han treballat perquè es produís una “divisió interna” del moviment independentista per fer oblidar la DUI i en aquest sentit, assegura, hi ha “determinats sectors que han actuat amb més eficàcia que la repressió de l’Estat”.

Tot i que el moviment independentista va fer possible la DUI el 2017, des d’aleshores no s’ha reactivat. Puigdemont ha destacat que cinc anys després no s’ha fet cap pas per anul·lar la suspensió que ell mateix va promoure ni tampoc s’ha revocat la declaració. En paral·lel, l’exili ha preservat “la legitimitat del Parlament” que va prendre aquella decisió. Per Puigdemont, el Procés “no pot prescindir” de la DUI perquè actualment hi ha més raons per defensar la independència.