Les declaracions del president espanyol Pedro Sánchez negant l'existència del dret a l'autodeterminació encara porten cua. El dirigent socialista va deixar anar aquest dijous en una entrevista a La Sexta l'afirmació que aquest dret "no existeix" en les constitucions d'altres països europeus que Espanya té com a referència. Des d'aleshores, no han parat d'arribar evidències que qüestionen les seves declaracions.
Aquest diumenge, el president a l'exili, Carles Puigdemont, ha criticat la ignorància de l'espanyolisme. "Quan es posa militant, l’espanyocentrisme ignora fins i tot l’evidència. Dir que el dret a l’autodeterminació no existeix és dir que la terra és plana", ha escrit Puigdemont en una piulada.
El president ha evidenciat la seva postura compartint l'article 7.3 de la Constitució de la República Portuguesa, on s'expressa que el país "reconeix el dret dels pobles a l’autodeterminació i independència i al desenvolupament, així com el dret a la insurrecció contra totes les formes d'opressió". "És ignorar les relacions internacionals i el dret. I és desconèixer la constitució d’un dels teus veïns, Portugal", ha sentenciat.
El dret a l'autodeterminació existeix
Més enllà de les constitucions d'altres països de la Unió Europea, el cert és que el mateix reglament internacional aprovat per l'Estat espanyol també contempla aquest dret a l'autodeterminació.
El 28 de setembre de 1976, Espanya va signar el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics. Aquest, d'acord amb els principis enunciats en la Carta de les Nacions Unides, adopta com a base el reconeixement dels drets iguals i inalienables de tots els éssers humans, entre els quals hi ha l'article que defensa que "tots els pobles tenen el dret de lliure determinació". "Els Estats Part presents en el Pacte [...] promouran l'exercici del dret de lliure autodeterminació i respectaran aquest dret", reconeix el text, que va ser publicat al BOE el 1977 després que Espanya ratifiqués el Pacte.
No obstant això, Sánchez manté la seva opinió. El passat 1 de juliol, el cap de l'executiu espanyol, durant una entrevista a La Sexta, va insistir que cap Constitució, ni l’alemanya, ni l’italiana, ni la francesa, no recullen aquest dret. En aquest sentit, argumenta que no és constitucional i que a més a més tampoc no hi ha les majories necessàries al Congrés per a reformar la Constitució espanyola.“Un referèndum d’autodeterminació ens uniria un dia per anar a votar, però l’endemà la societat catalana veuria agreujada la seva factura. Si vivim junts, decidim junts. El dret a l'autodeterminació no existeix”, va concloure.