El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha fet una crida a la necessitat d'una mediació internacional per abordar el conflicte amb Espanya després de la jornada de duríssima repressió policial desfermada pel govern de Madrid contra el referèndum d'autodeterminació de l'1 d'octubre.
Aquesta és una de les conclusions a què ha arribat el Govern en la reunió extraordinària que ha celebrat avui, l'endemà del referèndum d'independència, el resultat del qual, segons ha reiterat Puigdemont, serà vinculant.
"No deixarem d'insistir en el que ja és un clamor: aquest moment demana mediació. Hi hem d'estar disposats i si apareixen actors, seria una irresponsabilitat no aprofitar-ho", ha assegurat. El president ha admès que fa temps que se'ls ha fet arribar la disponibilitat en aquest sentit des de diferents parts, i que aquestes ofertes s'han reiterat les darreres hores.
Ha insistit, com va dir ahir, que Brussel·les no pot seguir mirant cap a una altra banda, i ha advertit que la Unió Europea hauria d'apadrinar aquestes gestions de mediació. No ha volgut concretar per on hauria d'arribar aquesta mediació, però sí que ha puntualitzat que pot provenir de governs regionals o d'espais amb expertesa en aquest terreny.
L'objectiu avui era deixar clar que no hi ha cap proposta concreta damunt la taula, que el Govern es limita a exposar la seva disponibilitat i la conveniència que es faci, però que no li pertoca fixar les condicions. "Si hi ha voluntat per l'altra banda, ja he dit que candidats no en falten", ha reiterat.
"El que està passant, encara que no els agradi està passant de debò i com més triguin a reconèixer aquesta realitat, pitjor", ha advertit a més d'insistir en la necessitat de restablir la normalitat institucional que s'ha vist "alterada per decisions desproporcionades".
En ser interrogat sobre la tèbia resposta de la Comissió Europea davant la repressió que ahir es va produir al carrer, el president s'ha preguntat si la UE considera els catalans com a ciutadans europeus, si no té res a dir davant les imatges de violència que s'han vist aquest cap de setmana. "La UE ha de donar explicacions, no pot continuar escudant-se que és un afer intern", ha advertit.
Comissió d'investigació
Precisament, el Govern ha decidit avui crear una comissió especial d'investigació de les violacions dels drets fonamentals que s'ha comès a Catalunya. Puigdemont ha recordat que hi ha una quantitat ingent d'informació que cal recopilar, a més d'acompanyar i reconèixer les víctimes i per emprendre totes les accions legals fins a les darreres conseqüències contra els agents i "responsables —o irresponsables— polítics".
En aquest punt, ha reclamat la necessitat que el sistema judicial respongui contra aquests crims amb similar contundència com ho ha fet contra les urnes. La comissió estarà formada per experts de fora de l'executiu i membres de l'equip jurídic del Govern.
Així mateix, l'Executiu ha decidit presentar-se com a acusació particular en aquests casos de violència. "El que va passar ahir és la jornada de violència gratuïta més gran que hem conegut els darrers 40 anys. No només no s'ha de repetir sinó que no pot quedar impune", ha denunciat.
Finalment, ha exigit la retirada de tots els efectius que han provocat la violència als carrers de Catalunya aquest cap de setmana, atès que es tracta d'un "país on es mobilitzen milions de persones sense incidents i sense necessitat aquest dispositiu". "L'actuació està ja sota sospita, amb activitats impròpies d'unes suposades forces de l'ordre a més convé que ens estalviïn el cost als contribuents", ha reblat el president després d'insistir que l'executiu estudia presentar denúncia per lesions i danys.