L'advocat de Carles Puigdemont, Gonzalo Boye, ha presentat una denúncia contra el jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, al Consell General del Poder Judicial (CGPJ) per la "desatenció i el retard injustificat i reiterat" en la tramitació dels recursos interposats vinculats a la llei d'amnistia de les causes de Puigdemont i Toni Comín. L'escrit se centra en la falta de resolució dels recursos de reforma que han presentat contra la no aplicació de la llei d'amnistia a la malversació que se l'imputa a Puigdemont, una decisió que Llarena va reiterar el passat 1 de juliol. Boye assenyala que el magistrat ha "incomplert reiteradament" el termini legal previst a la Llei d'Enjudiciament Criminal per la resolució de recursos de reforma. En aquest sentit, Boye demana a l'òrgan de govern dels jutges que investigui aquest retard en considerar que Llarena ha incorregut en una infracció disciplinària de la Llei orgànica del Poder Judicial en haver-se "excedit amb escreix el termini previst" en l'ordenament per a resoldre els recursos. Boye manifesta que els escrits s'haurien d'haver resolt durant la primera quinzena del mes de juliol.

 

Falta disciplinària

La denúncia apunta "la inobservança dels temps legalment establerts durant l'exercici de les funcions o competències judicials té la resposta disciplinària en les faltes molt greu, greu i lleu". Boye recorda que l'1 de juliol, el jutge va declarar "inaplicable" l'amnistia pel delicte de malversació i que els dies 8 i 9 de juliol la defensa va interposar diversos recursos de reforma, a més d'altres recursos posteriors. Aquesta decisió també la va recórrer, almenys, la Fiscalia, l'Advocacia de l'Estat i la defensa de la secretària general d'ERC, Marta Rovira, i de l'exconseller Lluís Puig. En l'escrit, l'advocat també assenyala que Llarena va interrompre les seves vacances el dia abans que Puigdemont tornés a Catalunya. 

L'escrit assegura que "els denunciants han presentat dos recordatoris d'aquests recursos de reforma". "No hi ha cap dubte que el magistrat ha tingut un coneixement singularitzat de les particulars circumstàncies de l'assumpte, havent-se-li donat compte específica del seu retard fins a dues vegades, malgrat això ha continuat sense despatxar-lo", sosté. I conclou que tot i que Llarena va deixar "sense efecte la seva llicència de vacances amb l'anhel notori de supervisar la captura del molt honorable senyor Carles Puigdemont i Casamajó". "El que, a més de posar de manifest el maliciós de la dilació, indica que no existeix raó justificada de cap classe per a no resoldre dins del termini legal". El 13 i 14 d’agost, Boye va presentar de nou escrits de queixa per la no resolució dels recursos. Arran de la inacció del Suprem, l'advocat ha fet un pas més enllà i ha elevat la qüestió al CGPJ. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!