A Brussel·les. Els eurodiputats de Junts per Catalunya Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí han denunciat a la Comissió Europea la decisió del Tribunal Superior de Justícia (TSJC) d'anul·lar la revocació de la Medalla d'Or de Barcelona a l'exministre franquista Rodolfo Martín Villa, concedida el 1976 i retirada el 2017. En una carta a l'executiu comunitari, els eurodiputats han assenyalat "el menyspreu de la justícia espanyola als drets de les víctimes" i han formulat dues preguntes pels eurocomissaris: per una banda, "quines mesures adoptarà la Comissió per garantir que els tribunals espanyols garanteixin els drets establerts a la Carta de Drets Fonamentals de la Unió Europea quan es pronuncien sobre qüestions relacionades amb l'aplicació o la interpretació del dret de la UE?"; per una altra, "considera la Comissió aquests avenços com a rellevants per al seu pròxim informe sobre l'estat de dret a Espanya?".
Puigdemont, Comín i Ponsatí han recordat a l'executiu comunitari que "el paper de Martín Villa com a cap de la policia durant la dictadura és indiscutible". "Com a ministre també és responsable de la persecució, la tortura i l'assassinat de dissidents polítics practicats per la policia durant l'anomenada 'transició'. Entre d'altres, se'l considera responsable de l'assassinat ocorregut durant la matança de Vitòria del 1976", han afegit. Així, han criticat que el TSJC adopta un "enfocament estrictament formalista" i que no fa cap referència a "la dimensió dels drets humans del cas". "Això impedeix, i impedirà en el futur, qualsevol iniciativa política per restablir la justícia de les víctimes de crims d'Estat, en oberta contradicció amb l'enfocament de l'ONU i el Consell d'Europa sobre la justícia transicional". Finalment, els eurodiputats han denunciat que "el cas de Martín Villa és només un exemple més de l'autoritarisme generalitzat que afligeix el poder judicial espanyol, en el qual les sentències judicials van repetidament contra els instruments internacionals de drets humans".
Va ser dijous passat quan el TSJC va anul·lar la revocació de la Medalla d'Or de Barcelona a Martín Villa. La sentència estimava el recurs d'apel·lació presentada pel mateix Martín Villa i es fonamentava en l'aplicació del reglament municipal del mateix Ajuntament de Barcelona de l'any 2012, que va mantenir les distincions concedides a totes les persones i entitats corporatives a l'empara del Reglament Municipal anterior de l'any 1950. Dos dels cinc magistrats han fet un vot particular per criticar encara més l'acció del govern municipal d'aleshores, encapçalat per Ada Colau.
Davant d'això, l'exministre franquista va atiar la polèmica i va rebutjar la medalla. Igualment, l'ajuntament no es va donar per vençut i va anunciar l'obertura immediata d'un nou expedient per aconseguir la retirada definitiva d'un honor que va ser atorgat "en un plenari franquista", abans de l'arribada de la democràcia als ajuntaments, que no va tenir lloc fins a l'any 1979. Poc després de conèixer la decisió del TSJC, el regidor de Memòria Democràtica, Jordi Rabassa, es va mostrar contundent: "Barcelona no pot honorar franquistes".