El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha denunciat aquest dimecres davant del Parlament Europeu que desconfia del compliment de les recomanacions impulsades des del comitè sobre Pegasus per part dels estats. Així, Puigdemont ha assenyalat que "els estats són els principals responsables" d'aquest escàndol d'espionatge "i cal tenir molt bona fe per suposar que els mateixos violadors dels drets fonamentals seran els responsables de prevenir futures violacions". En aquesta línia, ha apuntat que "la tecnologia Pegasus és incompatible amb l'estat de dret" perquè està dissenyada per "escapar tot control fiable i independent".
Puigdemont ha aprofitat la seva intervenció per tornar a denunciar que l'escàndol Pegasus impacta sobre "la democràcia": "No és un escàndol d'informàtica, ni de seguretat, ni de regulació de l'espai radioelèctric. És un escàndol que colpeja el cor de la nostra democràcia""I les mesures que aprovarem no en garantiran la protecció", ha afegit.
Segons el president a l'exili, l'ús de Pegasus "obre la caixa de Pandora i el que vindrà no serà agradable". "Tots hauríeu de preparar-vos per veure com s'utilitzarà aquesta tecnologia per influir en les vostres decisions, si això no ha passat ja en casos com la posició espanyola sobre el Sàhara Occidental", ha insinuat, en referència al canvi de posicionament del govern espanyol en favor de les polítiques del Marroc respecte al Sàhara Occidental.
El comitè sobre Pegasus exigeix una resposta urgent
Aquesta intervenció de Puigdemont ha tingut lloc després de la petició a Brussel·les del comitè europeu sobre Pegasus de donar una resposta ràpida davant del cas d'espionatge. La ponent d'aquesta comissió de l'Eurocambra, Sophie In't Veld, ha assenyalat que "no fa la sensació que la Comissió Europea cregui que és una crisi de la democràcia i l'estat de dret" i ha demanat respondre a les recomanacions impulsades pel comitè abans de l'estiu.
Per la seva part, el president d'aquesta comissió del Parlament Europeu, Jeroen Lenaers, ha advertit que s'encarregaran de comprovar si els estats compleixen aquests suggeriments, encara que el comitè Pegasus deixi d'existir. Lenaers ha reiterat que l'espionatge és "inacceptable" i, com Puigdemont, ha apuntat que "és una qüestió d'estat de dret". "La Unió Europea té competències en matèria d'estat de dret i les ha d'exercir", ha subratllat, tot afegint la importància de respectar les víctimes d'espionatge.