El president Carles Puigdemont i els quatre consellers que l'acompanyen a Bèlgica han començat a declarar davant la Fiscalia de Brussel·les. És el primer pas després que aquest matí els membres de l'executiu s'hagin personat voluntàriament a una comissaria de Brussel·les.
El president i els altres membres del Govern català estan sota custòdia judicial des de les 9 i 17 minuts d'aquest matí. En una roda de premsa, la Fiscalia de Brussel·les ha assegurat que el jutge té temps fins aquest dilluns a primera hora del matí, just quan faci 24 hores de la seva entrega, per decidir si els envia a la presó de forma preventiva o els allibera.
El Govern s'entrega
Carles Puigdemont, Antoni Comín, Clara Ponsatí, Lluís Puig i Meritxell Serret s'han personat en una comissaria de la policia belga a Brussel·les acompanyats dels seus advocats. Segons ha explicat un portaveu de la Fiscalia, Gilles Dejemeppe, en roda de premsa, el ministeri públic estava en contacte amb els advocats, amb els quals havia "convingut" el lliurament en una comissaria de Brussel·les i han "respectat" allò convingut. Els membres del Govern català han decidit personar-se davant la justícia belga perquè tenen la voluntat de "no sostraure's a l'acció judicial sinó simplement defensar-se en un procés just i imparcial", segons han informat fonts properes a Puigdemont. La RTV belga francòfona ha confirmat que el lliurament ha estat totalment negociat amb la justícia del país.
La reddition de Carles Puigdemont et ses ex-ministres a été entièrement négociée avec la justice belge https://t.co/t8CgQRKbgq
— RTBF info (@RTBFinfo) 5 de novembre de 2017
La Fiscalia belga havia reclamat Puigdemont i els seus consellers en resposta a l'euroordre enviada per la jutgessa de l'Audiència Nacional Carmen Lamela, després que no es presentessin a l'Audiència Nacional dijous passat. Lamela va enviar a la presó de forma preventiva el vicepresident Oriol Junqueras i els consellers que sí que van anar a declarar. La jutge investiga el Govern pels delictes de rebel·lió, sedició i malversació.
Ara és un jutge belga, que encara no ha estat designat, qui haurà de decidir sobre l'extradició del president i els consellers a l'Estat espanyol. La declaració davant d'un jutge d'ofici començarà aquesta tarda i es podria allargar fins tard. El magistrat haurà de determinar en 24 hores si allibera els encausats, rebutjant l'euroordre, si els deixa lliures però amb condicions o si els imposa presó preventiva, fins que el jutge decideixi si els extradita.
El portaveu de la Fiscalia, Gilles Dejemeppe, ha explicat en una roda de premsa que Puigdemont i els consellers s'han entregat en una comissaria de la ciutat i que després han estat traslladats a la Fiscalia de Brussel·les, on hauran de declarar, en furgons policials.
És probable que Puigdemont i els consellers quedin en llibertat amb certes condicions mentre el jutge estudia el cas i decideix si els extradita. El jutge té 15 dies posteriors a l'emissió de l'euroordre, que va ser emesa divendres, per decidir si l'executa. Tot i això, si alguna de les parts no està d'acord amb la decisió de la sala, com és el cas dels advocats del president i els consellers, pot recórrer davant el Tribunal d'Apel·lació, que disposarà de 15 dies per prendre una decisió. El procediment d'entrega a Espanya pot demorar-se un total de 60 dies, i 30 dies addicionals en casos excepcionals.