Persistim i guanyarem és el missatge que rep els visitants que entren a l'oficina parlamentària que els eurodiputats de Junts, Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí han inaugurat aquesta nit al Born de Barcelona, i aquest ha estat el fil conductor de les intervencions que han protagonitzat des de Brussel·les. Els escoltaven dins l'oficina barcelonina la cúpula de Junts, els representants d'aquesta formació al Govern, i membres del Consell per la República, de l'ANC i d'Òmnium. Al carrer, més de 300 persones seguien l'acte, encaixats entre les terrasses plenes de turistes i passejants. Davant l'afluència de públic, al final de l'acte s'ha presentat la Guàrdia Urbana, per les queixes d'un veí.

En les intervencions, els eurodiputats han recordat les dificultats que van haver de superar per aconseguir primer presentar-se a les eleccions i després prendre possessió de les seves actes. "No ens ho van posar gens fàcil, abans de sortir al camp havien expulsat tres jugadors", ha recordat Puigdemont en referència a la negativa de la Junta Electoral a acceptar les llistes. "Però no ens han callat", ha reblat.

Puigdemont, que ha apel·lat els presents a ser "euroexigents", ha subratllat que un cop a l'Eurocambra no es van quedar instal·lats a l'escó, sinó que han aconseguit que "la causa catalana sigui més europea que mai".

El líder de Junts ha subratllat el pes que la defensa de la llibertat té a Europa, com a pedra fundacional, i ha diferenciat la situació amb Espanya. "Per què? Perquè Europa va derrotar el feixisme i va derrotar el nazisme i Espanya, no. A Europa les constitucions dels països democràtics no es van pactar amb els vençuts amb el que quedés dels residus del feixisme o del nazisme i sí a Espanya, per això hi ha els problemes que tenim", ha diagnosticat. Aquesta és, segons Puigdemont, la finestra d'Europa que ha obert la seva oficina parlamentària al Born,

Borràs i Boye en la inuguració de l'oficina parlamentària de Junts / Jordi Play

A les primeres files assistien a l'acte la presidenta del Parlament, Laura Borràs, el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, l'advocat Gonzalo Boye, al qual s'han referit repetidament els parlaments, i la consellera Meritxell Borràs, junt amb tots els membres de Junts al Govern -els consellers Jaume Giró i Josep Maria Argimon, i les conselleres Lourdes Ciuró, Gemma Geis i Violant Cervera.

Ocupaven la trentena de cadires que hi havia dins de la seu la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, i el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, així com la cúpula de Junts, amb els vicepresidents Josep Rius i Elsa Artadi i el president del grup parlamentari, Albert Batet. També hi havia Xavier Trias i Bea Talegón, que van ocupar els llocs dels polítics exiliats quan, en un primer moment, la Junta Electoral no els permetia concorrer als comicis.

Un dels aplaudiments més contundents se l'ha emportat el responsable de l'oficina de Puigdemont, Josep Lluís Alay, per al qual la Fiscalia demana tres anys de presó, però també per l'exsecretari general del Diplocat, Albert Royo.

Ponsatí: "Escorrialles d'autonomia"

La qui ha fet més referència a la situació interna ha estat Clara Ponsatí. Ha advertit que hi ha “alternativa al diàleg màgic, tot i que és més difícil i més sacrificada”, ha retret que ara mateix l’independentisme no té una posición de força per negociar. “És més, abans de seure a la taula nosaltres mateixos hem renunciat a cap posició de força i si et vens abans que et comprin el teu preu no val res”, ha retret.

“També a la política catalana hi ha doble discurs. I això escampa el desànim entre els catalans que l’1-O van tastar llibertat. No avançarem mentre els líders polítics s’omplin la boca de retòrica independentista mentre s’afanyen a gestionar les escorrialles de l’autonomia. Cap propaganda i cap comèdia sobre els pressupostos pot maquillar que a Catalunya ja no hi ha autogovern”, ha advertit Ponsatí, que ha reclamat audàcia i coratge.

Comín: Oficina com a denúncia

També Toni Comín ha recordat les dificultats que ha hagut de superar per aconseguir els seus escons. Ha recordat, primer la batalla jurídica davant del Tribunal Suprem per aconseguir presentar-se a les eleccions europees -“l’única batalla que l’independentisme ha guanyat davant el Suprem”, i després la batalla per poder prendre possessió de l’acta de diputats davant del TJUE.

La conclusió, segons Comín, és que estar al Parlament d’Estrasburg ha permès ampliar l’abast de la tasca d’internacionalització i pujar, i molt, el volum de la denúncia de la deriva autoritària de l’Estat. “Aquesta oficina és una manera de dir dues coses: és una manera de dir que no hi som -no podem entra a la nostra oficina-, i per tant aquesta oficina en ella mateixa és una denúncia; i és una manera de dir que sí que hi som, demostra que fem allò que no volien que féssim, representar els nostres electors”, ha explicat a més d’assegurar que aquesta “no impediran que siguem lluitant i no impediran que guanyem”, ha conclòs.

Al carrer més de 300 persones ocupaven unes cadires habilitades a la plaça de les Olles o seguien d'empeus l'acte que ha servit per inaugurar el que el responsable de l'oficina, Aleix Sarri, ha descrit com la primera oficina d'europarlamentaris. L'acte s'ha obert amb la interpretació del Venim del Nord, Venim del Sud de Lluís Llach.

Imatge principal: Comín, Ponsatí i Puigdemont intervenen telemàticament en la inauguració de l'oficina europarlamentària a Barcelona / Jordi Play