A l’ambaixada espanyola a Dinamarca "no li agrada que els danesos puguin escoltar Puigdemont", titula Berlingske, el diari conservador de referència al país escandinau. L'ambaixada ha fet saber públicament el malestar del govern de Mariano Rajoy pel viatge del president a la capital danesa, on ha estat convidat per la Universitat de Copenhaguen a participar en un debat sobre Catalunya aquest dilluns.
Dimarts es reunirà a porta tancada amb un grup de diputats al Folketing, el Parlament danès. Els diputats pertanyen a les comissions d'Exteriors, Afers Europeus i els comitès de Groenlàndia i Illes Fèroe, que volen conèixer de primera mà els objectius dels independentistes catalans.
El número dos de l’ambaixada, Javier Dago declara al diari que li sembla “sorprenent” que la universitat hagi convidat Puigdemont. "En la nostra opinió, no té cap prestigi i actua amb molta negligència. No és la persona més adient per donar la seva opinió sobre el moment de Catalunya", diu Dago a Berlingske.
Temps per detenir-lo
El diplomàtic espanyol també assegura que no els agrada aquest gest, però que, malgrat tot, no tenen previst presentar una queixa formal al govern danès, tot i que mantenen informat al Ministeri d’Exteriors espanyol. "El govern espanyol ja sap exactament què dirà [Puigdemont] i no hi està d'acord. Tenim visions diferents de les coses. No ens agrada que la gent el pugui escoltar", ha afegit Dago.
Dago assegura que no sap si el jutge “intentarà aprofitar” la sortida de Puigdemont de Brussel·les per reactivar l’euroordre per detenir-lo, però admet que el termini de temps és massa curt per aconseguir fer els tràmits necessaris.
La decisió de Puigdemont de viatjar a Dinamarca no es va fer pública fins divendres. Tant la universitat com els diputats amb qui es reunirà van anunciar-ho al darrer moment, la qual cosa ha agafat les autoritats espanyoles per sorpresa.
El segon canal de la televisió pública danesa s'ha fet ressò de la polèmica al telenotícies i ha entrevistat Carles Villaro, portaveu de l'Assemblea Nacional Catalana a Dinamarca:
Televisió Danesa que informa sobre la situació a Catalunya amb l’ANC Dinamarca:
— Carles Villaro ||*|| (@carlosvillaro) 12 de novembre de 2017
“Rajoy fa que sigui difícil mantenir debats politics perquè ha posat als seus oponents a la presó. És una situació grotesca” @ANCDinamarca pic.twitter.com/ZOUIy9A84T
Alguns diputats danesos han protestat a través de les xarxes pel fet que el govern danés es limiti a escoltar la veu l'executiu espanyol i no escolti també la dels sobiranistes catalans, tot i el suport que han aconseguit a les eleccions del 21-D.
El diputat del Partit Independentista de les Illes Fèroe Magni Arge recorda que "Puidgemont és legítim membre electe del Parlament de Catalunya" i que "va aconseguir prop d'un milió de vots":
Har Dahl overset, at Puidgemont er legitimt valgt medlem af det catalanske parlament? De fik nær én million stemmer (22%) ved valget i Catalonien 21DEC17? Man bør vel forholde sig til den demokratiske vilje og ikke kun statsmagt. #dkpolhttps://t.co/b6qwsPV4X0
— Magni Arge (@MagniArge) 20 de gener de 2018
El diputat Henrik Dahl, portaveu d'exteriors de l'Aliança Liberal, de centredreta i part de l'actual coalició de govern, en canvi, ha anunciat a Politiken, el diari de referència de l'esquerra, que no assistirà a la reunió amb Puigdemont. "Els nostres socis són el govern central de Madrid. Ho sento, xuto pilotes fora, però són els socis que tenim. Crec que és mala idea que Catalunya s'allunyi d'Espanya. No és saludable que la província més rica del país digui ara que [Espanya] no els importa".
Per al portaveu d'Exteriors de la Llista Roja i Verda, el diputat Nikolaj Villumsen, "és molt positiu que Puigdemont vingui al Folketing per poder analitzar les possibilitats de trobar una sortida democràtica i pacífica al conflicte. L'actitud del govern espanyol és absolutament inacceptable". També al seu compte de Twitter:
Viljen til udlicitering i VLAK-regeringen kender ingen grænser. Nu er regeringens forhold til det catalanske spørgsmål åbenbart blevet udliciteret til regeringen i Madrid. Så meget for Folketingets beslutning om at DK skal arbejde for dialog. #dkpol https://t.co/PCn8IvTdOa
— Nikolaj Villumsen (@nvillumsen) 20 de gener de 2018
Hvis Socialdemokraterne eller andre ønsker at mødes med den spanske regering vil EL selvfølgelig bakke op. Men det kan ikke være en undskyldning for ikke at mødes med tvangsfjernet og fængslingstruet catalansk leder. #dkpol https://t.co/UbpEFjlERq
— Nikolaj Villumsen (@nvillumsen) 20 de gener de 2018