Hores després d’haver publicat un extens missatge a la xarxa X, en el qual carregava amb duresa contra el conseller Joan Ignasi Elena i el comissari en cap dels Mossos, Eduard Sallent, després de la seva compareixença d’aquest divendres, Carles Puigdemont ha tornat a dirigir-se als compatriotes catalans, aquest cop, a través d’un vídeo de vuit minuts en què dona les gràcies a tots els que han fet possible “una operació extremadament difícil", a tots els "qui no heu defallit i a tots els qui formareu part de la cadena de solidaritat per no deixar mai ningú enrere”, però, sobretot, ha volgut enviar un missatge encoratjador, d’esperança, cridant als independentistes a no defallir i a seguir amb la lluita. “Estimats amics, el procés d'independència s'acabarà amb la independència. És evident que s'ha acabat una determinada fase”, ha afirmat el president a l’exili. “Però no s'ha acabat el procés d'independència. Se'ns obre una etapa nova”, que exigeix “lluitar en un nou context”, però “no ens podem permetre el que sempre han perseguit els altres, i és el de deixar-ho estar”, ha reblat.

 

Després de recuperar-se dels milers de quilòmetres que ha hagut de fer en els darrers dos dies, per esquivar l’escomesa policial i els dispositius per aconseguir la seva detenció, el president ha tornat al seu exili de Waterloo. Ha tingut temps de reflexionar i posar en ordre les seves idees, explicar els seus sentiments, que l’han portat a assumir riscos, però mantenint intactes les seves conviccions. Puigdemont ha tornat a carregar contra el Departament d’Interior pel dispositiu policial: "Volia impedir que jo pogués exercir els meus drets polítics, que són drets fonamentals”, i que davant la impossibilitat de poder accedir al Parlament, “que hauria representat una detenció segura”, i no tenir cap possibilitat d’adreçar-se a la cambra, que era el seu objectiu, va intentar el que “a tots ens semblava impossible”. Puigdemont reconeix que en adoptar aquesta decisió “sabia el que arriscava” i que en el cas d’haver fracassat aquesta extracció “en un context de repressió i encerclament totals”, hauria tingut “uns costos enormes”. Tornar a Waterloo, explica el president a l’exili, va passar a ser l’objectiu.

Dures crítiques a la repressió del Govern

Però el que no podia imaginar Puigdemont “i molta gent tampoc” és que “aquesta estratègia de rebel·lió judicial comptaria amb la col·laboració, que a vegades ha semblat una col·laboració entusiasta, d'un govern de Catalunya al qual ja se li havia acabat el temps”. El líder de Junts ha tornat a carregar durament contra l'executiu d’Esquerra. “Ho podríem esperar dels pitjors dies de la repressió del govern del PP, del govern de Mariano Rajoy, però no del nostre govern”. Puigdemont denuncia que en aquests moments "la repressió desfermada és ferotge i s'està acarnissant contra unes determinades persones, sobretot amb un desig de venjança propi d'altre temps". El president vol reiterar la seva solidaritat: "Amb els patriotes que estan sent injustament perseguits, amb les persones que vau rebre l'agressió policial en els entorns del parc de la Ciutadella quan estàveu exercint el vostre dret legítim a protestar, el vostre dret legítim a manifestar-vos".

Audàcia, risc i implicació de la societat catalana

En la seva crida a seguir lluitant per la independència, sense defallir, "per recordar els enormes i insostenibles costos de la dependència i com aquests costos afecten la vida quotidiana dels 8 milions de catalans", Puigdemont insisteix a dir que cal explicar les raons per les quals "volem la independència, cal arribar a tots els racons del país", i també calen "audàcia i risc", que la societat catalana, "la societat favorable a la llibertat d'aquest país, es reactivi, es comprometi, voti, s'organitzi, s'impliqui i que no es malbarati el capital polític acumulat tots aquests anys ni el coneixement adquirit que ens ha fet possible mantenir les legítimes accions ciutadanes".

El president acaba recordant: "Quan ens ho proposem, en som capaços" i que "només hi ha un objectiu final que dona sentit a tot el que puguem fer i tot el que puguem patir, que és la llibertat. La llibertat individual i la llibertat del nostre país. Visca Catalunya lliure".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!