El president a l'exili Carles Puigdemont ha anunciat a través d'una piulada que ha estat escollit per formar part del debat sobre el futur d'Europa. "En el debat sobre el futur d'Europa tenim moltes coses a dir; em sento honorat de ser un dels 108 membres del Parlament Europeu que formaran part del ple", ha explicat.

De la mateixa manera, entre els eurodiputats escollits per participar al debat també hi ha Jordi Solé, d'ERC, i la dirigent del PP i exportaveu del PP al Congrés, Dolors Montserrat. 

L'expresident i eurodiputat de Junts ha indicat que aprofitarà aquest debat per "fer sentir la veu que ens vau donar quan ens vau escollir diputats, i que alguns han volgut silenciar".

El Tribunal General de la Unió Europea va retornar la setmana passada, provisionalment, la immunitat als eurodiputats de JxCat Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí mentre resol el recurs contra el Parlament Europeu per l'aixecament de la protecció parlamentària.

A l'espera que la cambra presenti les seves observacions, el vicepresident del TGUE va defensar que les al·legacions fàctiques i jurídiques dels independentistes justifiquen que se'ls mantingui la immunitat fins que aquest tribunal de primera instància es pronunciï de forma definitiva sobre les mesures cautelars. Així, el TGUE va concedir cautelaríssimes a Puigdemont, Comín i Ponsatí.

Segons el reglament del TGUE, es poden concedir de manera provisional les mesures cautelars encara que l'altra part no hagi aportat les seves al·legacions.

En la petició de cautelars, Puigdemont, Comín i Ponsatí alertaven del "risc real i imminent" que els detinguin i empresonin "impedint que puguin representar els ciutadans europeus durant la resta del mandat". En especial, advertien del risc de ser arrestats a França ara que l'Eurocambra reprèn les sessions plenàries a Estrasburg. 

La decisió del TGUE

En la interlocutòria, el TGUE va dir que "en interès de la bona administració de justícia" era necessari "suspendre" l'aixecament de la immunitat que va aprovar el ple de l'Eurocambra almenys fins que es resolguin definitivament les mesures cautelars.

"Les al·legacions factuals i legals dels sol·licitants, suposant que s'acabin provant, justifiquen mantenir l'statu quo fins que el vicepresident del Tribunal General examini amb més detall els arguments i resolgui de manera definitiva l'aplicació de les mesures cautelars", va dir el TGUE en una interlocutòria molt breu.

Com que el Parlament Europeu encara no ha pogut presentar les seves al·legacions, el TGUE no pot comprovar de moment si Puigdemont, Comín i Ponsatí tenen raó i va optar per concedir mesures cautelaríssimes. El TGUE pot fer aquest pas si creu que és necessari per "obtenir suficient informació per decidir sobre una situació legal i factual complexa".

 

Foto principal: L'expresident Carles Puigdemont / ACN