La Cecot ha traslladat al president de Junts per Catalunya, Carles Puigdemont, la seva preocupació per l’impacte que tindrà la reducció de la jornada laboral a 37,5 hores sobre les petites i mitjanes empreses i els autònoms. En una reunió celebrada aquest dimecres a Waterloo, el president de la patronal, Xavier Panés, ha alertat que la mesura impulsada pel govern espanyol pot posar en risc la viabilitat de moltes empreses si no es negocia dins del marc del diàleg social. Panés ha defensat que la reducció d’hores no millorarà la productivitat ni la competitivitat de les empreses, però sí que n’augmentarà els costos laborals. “No es pot imposar una mesura, fora del marc del diàleg social, que afecta directament empreses i treballadors. I menys quan l’afectació a autònoms i pimes és d’una magnitud que no és comparable ni amb el sector públic, ni amb les grans empreses”, ha argumentat.

La trobada amb Puigdemont s’ha produït cinc dies després de la sessió de treball entre representants empresarials de diferents sectors de la patronal catalana i representants de Junts a les diferents cambres parlamentàries. A la reunió de Brussel·les també hi han assistit dirigents de Comertia, Retailcat i Autcat, així com el secretari general de la Cecot, Oriol Alba. 

Segons la Cecot, la reducció de jornada hauria d’haver estat acordada entre empresaris i sindicats, i no imposada pel govern Sánchez. “La proposta altera el principi fonamental de la negociació col·lectiva, un pilar essencial per les relacions laborals a Espanya, i ara ens trobem amb una mesura imposada, que no té en compte les peculiaritats de cada sector, ni la realitat de les empreses”, ha afirmat Panés. La patronal calcula que la reducció de jornada suposarà un increment de costos laborals d’entre el 6% i el 7%, que se suma al 18% acumulat des del 2019. Això “afectarà la viabilitat de moltes petites empreses”, ha advertit.

Més enllà de la jornada laboral, la Cecot ha traslladat a Puigdemont altres inquietuds del teixit empresarial català, com la baixa productivitat en comparació amb altres països europeus, l’augment de l’absentisme laboral i la pèrdua de poder adquisitiu. Tot i que l’economia espanyola ha crescut per sobre de la mitjana de l’OCDE, segons The Economist, Panés adverteix que “cal evitar l’autocomplaença”. “Ens diuen que el PIB creix per sobre de la mitjana europea, les exportacions augmenten i el turisme bat rècords, però cal mirar més enllà de les xifres generals”, ha remarcat. En aquest sentit, ha denunciat que el principal problema és la productivitat i ha alertat que mesures com la reducció de jornada poden agreujar la situació.

D’altra banda, des de la Cecot han insistit que cal reforçar el sector industrial per garantir una economia més sòlida i competitiva. “Si realment volem enfortir la nostra economia, hem de canviar el model econòmic i això exigeix incrementar el pes industrial”, ha assenyalat Panés. En aquest sentit, la patronal reclama mesures estructurals com la simplificació administrativa, una fiscalitat més competitiva i polítiques efectives de suport a la transició energètica i les infraestructures. Panés ha recordat que “una cosa és la voluntat, els grans anuncis, les bones intencions i una de molt diferent executar les accions necessàries per fer-ho efectiu. I necessitem que es faci efectiu”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!