El president a l'exili i eurodiputat de Junts, Carles Puigdemont, ha afirmat aquest dimecres que el seu partit espera que "al final hi hagi un acord" perquè la llei d'amnistia s'aprovi al Congrés. En ser preguntat sobre les negociacions als passadissos del Parlament Europeu a Estrasburg (França), ha respost que a Junts estan "concentrats" en l'aprovació d'aquesta llei, i ha apel·lat a la discreció. En aquest sentit, ha dit que es manté "fidel" al compromís de mantenir discreció en les negociacions amb els socialistes. Ha assegurat que no es pren les negociacions ni amb optimisme ni amb pessimisme: "Sempre ens hem mogut pel realisme".
El Parlament Europeu demana "transparència total" sobre l'amnistia al govern espanyol
El Parlament Europeu creu que la llei d'amnistia mereix "una avaluació independent" i demana al govern espanyol "transparència total" davant les institucions europees. Així es recull en una petició que ha fet aquest dimecres l'Eurocambra en el marc de l'informe anual sobre l'estat de dret als 27 estats membres que elabora la Comissió Europea, que ha estat recolzat amb 374 vots a favor, 113 en contra i 45 abstencions al ple d'Estrasburg. Els eurodiputats asseguren que "prenen nota" de les "preguntes, opinions i preocupacions" en relació amb la llei per part de professionals jurídics, acadèmics i la societat civil. Amb tot, admeten que la norma ja està sent investigada per la Comissió Europea i per la Comissió de Venècia, comitè aliè a la UE que actua en aquest cas a petició del Senat.
En paral·lel, el Parlament Europeu ha lamentat la "prolongada situació de bloqueig" per la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i ha instat a renovar-lo. Pel que fa a la resta de països, apunta a "riscs concrets i sistèmics" per l'estat de dret a França, Grècia, Eslovàquia, Malta i Hongria i alhora, alerta d'una "erosió dels valors europeus" al conjunt de la Unió. Més enllà de l'informe en si, la ponent i eurodiputada liberal neerlandesa, Sophie in 't Veld, ha recalcat que l'informe sobre l'estat de dret ha de tractar els estats membres de forma "objectiva i equitativa" i que cal evitar que "les pressions polítiques dels governs" puguin influir en la informació que contingui el document final.
En aquest sentit, els eurodiputats han manifestat que el seguiment de la Comissió Europea "no és suficient" i han demanat que l'informe inclogui "mesures concretes per assegurar el seu compliment". "El ple condemna l'incompliment a vegades obert i desvergonyit d'alguns estats membres de la legislació de la Unió", conclouen.