El president a l'exili i líder de Junts per Catalunya, Carles Puigdemont, ha fet una crida a aprofitar la debilitat del president de la Generalitat, Salvador Illa, i del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per defensar els interessos dels catalans. "Defensem els interessos dels ciutadans de Catalunya. Sap molt de greu que ho hàgim de fer nosaltres i no el president del nostre país", ha dit el president a l'exili, en unes jornades del grup parlamentari al Valk Hotel de Waterloo per preparar el debat de política general de la setmana que ve. Puigdemont, que ha esperonat els diputats de Junts perquè el partit es converteixi en l'alternativa a l'executiu d'Illa durant tota la legislatura, s'ha referit a les negociacions de la senda de dèficit amb el govern espanyol. I és que els juntaires demanen més diners per a les administracions catalanes. "Cal defensar que l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat, governades per Illa i Collboni, tinguin més diners. El principal beneficiari del nostre paper a Madrid és el president Illa. Fem un paper que ell no fa", ha insistit Puigdemont, que també ha recordat com l'executiu monocolor del PSC a la Generalitat únicament té 42 diputats.

En aquesta línia, el líder de Junts, a falta de saber si optarà a ser cap de l'oposició, ha esperonat els seus diputats i a sortir de les "casernes d'hivern". "No ens lamentem de l’adversitat i assumim-la", ha dit el president a l'exili, que ha reivindicat el seu partit com la primera força de l'oposició i el primer partit en la defensa de la sobirania de Catalunya. 

 

Acusa Illa de "buscar la desnacionalització"

En aquesta línia, el líder de Junts ha carregat contra el president Illa, que, segons ell, busca la "desnacionalització" de Catalunya. "La normalització és l'eufemisme que fan servir per treballar per la desnacionalització", ha dit Puigdemont, que ha recordat la manca de normalitat davant dels seus diputats, tenint en compte que les jornades se celebren des de l'exili. Amb tot, ha recordat que Illa era partidari d'aplicar l'article 155 abans i ha acusat el PSC de "trair els seus valors fundacionals" a l'hora de buscar el votant de Ciutadans i de manifestar-se amb la dreta i la ultradreta. De fet, el líder de Junts ha advertit Illa que també ha de governar per als 2,3 milions de votants de l'1-O i ha apuntat que Junts té la “responsabilitat” de denunciar la "deriva sectària" de l'executiu català.

Tot plegat, en la constatació que ha fet Puigdemont que l'executiu d'Illa és "fràgil". "S’aguanta per un pacte d’investidura que no es creuen ni els que l’han firmat. Ja veiem com ha quedat dos mesos després. Està basat en un acord entre independentisme d’esquerres i federalisme d’esquerres que ni federalitza ni independitza", ha insistit Pugidemont. A més, ha opinat que a Sánchez li passa "el mateix", i que Junts té també una "oportunitat més gran" per aprofitar la seva "responsabilitat" a Madrid. És aquí on ha interpel·lat el president espanyol per exigir-li que no vagi al Cercle d'Economia a demanar "res", sinó que "el que ha de fer" és parlar directament amb Junts, i no a través d'intermediaris.

El Congrés: "Enfortir l'alternativa"

Així mateix, el líder de Junts, que a finals d'octubre tornarà amb tota probabilitat a la presidència del partit, ha instat el seu partit a renovar el missatge de cara a la societat, així com els discursos, els lideratges i ampliar el seu espectre tradicional. Ha afirmat que és el partit "més interclassista" que hi ha. "El Congrés de Junts ha de contribuir a enfortir en aquesta alternativa", ha insistit el president a l'exili, que també ha constatat que no hi ha una majoria per presentar una moció de censura. 

Sense entrar en detalls, Puigdemont també ha fet una crida perquè els dirigents del seu partit siguin "conscients de les dificultats", si volen evitar que es malbaratin energies en "batalles estèrils" o en "objectius equivocats". "És important triar les batalles i situar els objectius", ha insistit. Puigdemont també ha instat el grup parlamentari a no lamentar-se de les adversitats, sinó a "assumir-les".

Durant la trobada d'aquest dimecres a l'exili belga, Puigdemont ha qualificat d'"èxit històric" el seu retorn momentani, ara fa gairebé dos mesos, amb motiu de la investidura d'Illa. El president ha agraït al grup parlamentari la seva tasca, també la d'aquella jornada, on ha admès que tot depenia "d'un fil tan prim".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!