El president Carles Puigdemont ha reaccionat a l'anunci de la roda de premsa del govern espanyol. Segons la Moncloa, els telèfons del president Pedro Sánchez i la ministra de Defensa, Margarita Robles, també van ser espiats pel sistema Pegasus. La primera advertència que ha donat el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, és la demanda perquè "la justícia faci una investigació profunda" del cas.
I d'aquí, la conclusió de Puigdemont: "La Moncloa ha hagut d’esperar que hi hagués una infecció amb Pegasus als mòbils del president del govern i de la ministra de defensa per considerar que és un assumpte d’extrema gravetat i per investigar-ho. Quan ho denunciàvem els catalans no mereixíem tanta consideració".
Denuncien un espionatge el maig i juny de 2021
Bolaños ha assegurat que es desmarquen d'aquestes accions: "Quan parlem d'una intrusió externa és perquè és aliena als organismes de l'Estat i no té autorització judicial. Hi ha constància que el programari 'Pegasus' ha estat utilitzat, com a mínim, en vint països". La victimització que denuncia la Moncloa correspon a un espionatge, segons asseguren, el maig i juny de 2021 als mòbils de Sánchez i Robles. Unes informacions que, en canvi, no recollia l'ampli reportatge que va destapar el periodista Ronan Farrow, al diari The New Yorker, encarregat de publicar el CatalanGate. Les explicacions d'aquesta roda de premsa convocada a Madrid en dia festiu a aquesta Comunitat, ha conclòs amb què "no és el dia d'especular" i s'ha limitat a dir que es tracta d'un espionatge "procedent de l'estranger".
Malgrat tot, la importància i la gravetat que han volgut donar a la notícia va en paral·lel a la reacció que van tenir amb l'espionatge a líders independentistes catalans i bascos, advocats i membres de la societat civil. Així doncs, davant la negativa a portar a la justícia el cas, com sí han reclamat avui pels dos líders del PSOE, els advocats dels líders independentistes espiats amb el sistema Pegasus van anunciar que reclamaran al jutge que investigui diferents agències governamentals per aquest seguiment, no només el Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI), damunt del qual s'han projectat fins ara les responsabilitats, sinó també la Guàrdia Civil i el Cos Nacional de Policia (CNP).
"La meva solidaritat cap a ells"
Robles, que avui passa a ser la protagonista directa del cas amb aquest suposat espionatge paral·lel que assegura la Moncloa, va irrompre la setmana passada al Congrés dels Diputats per justificar l'espionatge massiu contra l'independentisme. "El govern i tots els seus organisme compleixen amb la legalitat vigent. No sé si tots poden dir el mateix". La dirigent socialista ho va qualificar tot "d'insinuacions" i "imputacions" sense "cap fet provat". Un descrèdit, cap al CatalanGate, que avui es gira com un mitjó per part del PSOE.
No obstant, Puigdemont s'ha solidaritzat amb la Moncloa, si aquestes informacions són certes: "La violació de la intimitat de Sánchez i la ministra Robles és un crim gravíssim que amenaça la democràcia. La meva solidaritat amb ells, com a víctimes, i la meva màxima exigència cap a ells, com a responsables de no haver fer res fins a l’esclat del CatalanGate".