El Sant Jordi ha propiciat aquest divendres un gest significatiu en l'espai independentista de JxCat, un retrobament públic del 129 i el 130 presidents de la Generalitat, Artur Mas i Carles Puigdemont, després de la distància política que va generar el trencament de Junts amb el PDeCAT a les eleccions del 14 de febrer. La trobada dels dos presidents ha coincidit també el dia en què s'ha sabut que el Tribunal de Comptes els investiga per la gestió del Diplocat.

Mas, acompanyat de la seva esposa, Helena Rakosnik, ha ocupat la primera fila de la presentació de l'audiollibre de Puigdemont Els dies clau en què recull els principals episodis que aborda de les obres M'explicoLa lluita a l'exili. La convocatòria ha estat a la terrassa de l'Hotel Duquesa de Cardona, i el conseller, Jordi Puigneró, hi ha presentat també el seu llibre La República Digital.

La constant del conflicte

Pel que fa la tensió política a Catalunya en plenes negociacions amb ERC per a la investidura de Pere Aragonès, Puigdemont ha instat a evitar les polèmiques que es poden desprendre de llibre i a llegir l'obra en el seu conjunt. Per contra, ha estat implacable pel que fa l'enfrontament amb l'Estat espanyol.

Ha recordat que aquest matí havia publicat una piulada recollint una anotació del Dietaris de la Generalitat sobre la detenció d'un diputat la vigília de Sant Jordi de 1640, per explicar que "és una constant històrica que els conflictes entre Catalunya i Espanya no es resolen per la via del diàleg sinó de la confrontació".

Captura de pantalla 2021 04 23 a les 13.34.16

Captura de la piulada de Puigdemont

Puigdemont ha denunciat la "incapacitat" de l'Estat espanyol per acceptar els altres i ha advertit que, vist l'1-O, l'aplicació del 155 i el que avui s'ha sabut sobre Tribunal de Comptes, "res fa pensar que canviïn de tàctica". 

Ha assegurat que l'1-O l'independentisme va driblar la paret que representava l'Estat, va trobar la forma de doblegar-la i que això no va agradar a Espanya perquè va descobrir que se la podia guanyar. "Quan ens tornem a trobar aqueta paret que serà més aviat que tard, aquesta vegada sapiguem deixar-la enrere per sempre", ha reclamat, insistint en la necessitat de preparar aquest embat.

Jutges comprats

En relació a l'estratègia de l'independentisme per superar l'Estat als tribunals europeus, ha advertit que aquest són "terrenys de joc neutrals, no és el Santiago Bernabeu, i els àrbitres no estan comprats, com si que ho estan a la justícia espanyola. Són jutges independents".

 

Pel que fa l'objectiu final d'aquest pols, ha explicat que ha de ser "anar a totes" i "fins al final", que és el reconeixement formal de la República catalana. Pel camí, ha reconegut que hi pot haver "altres finals", com acabar amb la repressió i desmuntar "aquesta cort de repressors que s'ha convertit l'entorn del rei borbó, i el govern espanyol i la justícia espanyola". 

Mas i la cúpula de Junts

La cita ha concentrat les cares més conegudes de Junts. Hi era la presidenta del Parlament, Laura Borràs, els consellers de Junts Meritxell Budó i Miquel Samper, així com la cúpula del partit, amb Elsa Artadi i Josep Rius al capdavant. Aquest és el primer cop que Puigdemont i Mas comparteixen un acte després del trencament entre Junts i PDeCAT i que la formació postconvergent es presentés en solitari als comicis. 

Mas va anunciar aleshores en roda de premsa que no abandonaria la militància del PDeCAT però tampoc faria campanya en contra de Puigdemont. Finalment, però, Mas sí va entrar en campanya per fer costat a l’exconsellera i cap de llista demòcrata, Àngels Chacón, a la qual les enquestes deixaven fora del Parlament. Finalment els sondejos es van confirmar i la llista de Chacón no va aconseguir cap escó, però els vots que va esgarrapar a la candidatura de Junts van resultar determinants en el repartiment de forces de l’independentisme.

 

A la imatge principal, Artur Mas i Laura Borràs en un moment de la presentació de l'audiollibre en què Puigdemont ha participat a través d'una gran pantalla / Montse Giralt