Conseqüències. El president Carles Puigdemont ha aprofitat la roda de premsa d'aquest dimarts, celebrada conjuntament pels principals actors de l'independentisme al Parlament Europeu, per assenyalar directament l'Estat com a principal responsable del ciberespionatge massiu que va destapar ahir mateix el New Yorker en un article. L'acte, que ha comptat amb la presència d'Oriol Junqueras, Carles Riera, Elisenda Paluzie i Xavier Antich, ha aixecat molta expectativa per veure com reaccionaria el sobiranisme davant del CatalanGate, amb una sala plena a vessar de periodistes catalans i també internacionals. Tot plegat ha servit perquè Puigdemont hagi trobat l'escenari idoni per carregar contra La Moncloa, a qui ha acusat d'estar darrere el cas.

"El govern espanyol no pot fer veure que no ha passat res, que tot ha de continuar com fins ara", ha avisat. I és que ha recordat que les informacions destapades revelen que l'independentisme ha estat espiat durant gairebé una dècada, coincidint precisament amb el període en què el sobiranisme va ser més fort. "Això canvia les coses", ha afirmat. "Hem d'orientar les nostres accions tenint en compte aquesta nova realitat", i ha reclamat que l'espionatge polític perpetrat pel govern central tingui "conseqüències polítiques".

 

A més, el president també ha subratllat que les relacions amb La Moncloa, que ja eren complicades, encara s'han agreujat més. "No és igual tenir davant un govern en el qual pots confiar que un que et pot espiar", ha destacat. El líder de Junts ha criticat que el PSOE digui defensar el diàleg amb Catalunya quan, alhora, ha estat participant en una gran "trama criminal" contra l'independentisme. I també ha fet referència a la negociació amb l'Estat, una estratègia per la qual advoca Oriol Junqueras. En aquest sentit, ha advertit que no existeix el diàleg, i sí que ho fa "una violació massiva" dels drets de molts catalans. Així, ha reclamat que el sobiranisme deixi de donar el seu suport al govern espanyol, en una clara al·lusió al posicionament d'ERC.

Oriol Junqueras ho veu diferent

"La negociació és una eina important, que no volem cedir de cap manera a qui no se la mereix. El govern espanyol no se la mereix, i no pensem regalar-la-hi en cap cas", ha dit el president dels republicans. Ara bé, ha estat clar en l'objectiu del seu missatge: Esquerra Republicana vol mantenir el diàleg no tant perquè creu que l'Estat acabarà cedint, sinó perquè serveix per enfortir el moviment independentista a escala internacional. "Molts ens miren i creuen que la negociació és una eina útil. Com més la fem servir, més ens empoderem davant l'Estat", ha clamat. En aquesta línia, s'hi ha referit també amb preguntes retòriques: "Quan aconseguim que l'estat espanyol s'assegui a la taula de negociació, i simultàniament es fa públic que ens espia, qui acumula capital polític? Sens dubte, l'independentisme català, davant la mirada internacional".

 

I és que Junqueras no ha desaprofitat l'oportunitat també per mostrar el seu rebuig al govern espanyol, afirmant que ERC només dona suport a aquelles mesures en el Congrés dels Diputats "que siguin bones", i "no dona suport a cap partit polític en cap cambra". "Tenim la força que tenim, i la farem servir com la fem servir sempre, sent exigents en aquesta qüestió", ha advertit. Fins i tot ha llançat un dard directament als socialistes, avisant que "no hi ha cap projecte polític més oposat al d'Esquerra Republicana que el del PSOE". És així com ha defensat que els republicans es mantinguin cautelosos respecte al PSC a les institucions catalanes.