El president Carles Puigdemont ha viatjat aquest dissabte a Flandes per "reivindicar la independència de Catalunya i denunciar la repressió espanyola". Així ho ha anat relatant el director de l'Oficina del president a l'exili, Josep Lluís Alauy, en una sèrie de tuits. Puigdemont ha participat en una xerrada de solidaritat organitzada pel principal partit sobiranista flamenc N-VA sota el títol 'Cafè amb Carles Puigdemont' a la frontera lingüística amb el francès. Durant la seva intervenció ha recordat la "llarga" tradició repressiva de l'Estat cap a la cultura i la societat catalana, passant sobretot per la persecució de la llengua pròpia, i com s'ha conduït el procés independentista fins al dia d'avui. D'altra banda, el president també ha volgut fer valdre el Consell de la República com a eina per avançar l'autodeterminació de Catalunya i les oportunitats que es presenten en les "noves formes de democràcia digital".
Solidaritat
Tal com ha explicat Alay a Twitter, el president s'ha desplaçat avui fins al carrer dels Presos Polítics del municipi de Ronse (Flandes Oriental) per assistir a l'acte-'cafè' del N-VA. En la invitació a l'esdeveniment, els flamencs s'han mostrat "emocionats, perquè no vindrà algú altre que Carles Puigdemont". "La lluita catalana per l'autodeterminació no mereix ni l'exili ni una dècada entre reixes. Cap demòcrata hauria d'acceptar la condemna europea de Puigdemont", han reivindicat. En l'inici de la seva intervenció, Puigdemont ha recordat els orígens d'aquesta lluita: "La situació que hem viscut des del 2017 no és més que la darrera en una llarga línea d'intents per part d'Espanya de reprimir el desig de Catalunya, fent servir la força com el seu únic argument", ha denunciat. És aquí on el president ha incidit en el fet que aquesta violència cap al poble català s'ha manifestat, sobretot, en intentar oprimir la llengua i la cultura pròpies: "Al llarg de 40 anys, durant el franquisme, va ser il·legal, fins i tot, posar els noms dels nostres fills en llengua catalana", ha piulat Alay, cintant Puigdemont.
El futur
Un cop establerta la realitat del conflicte amb l'Estat, el president ha posat la mirada en el futur i l'avenç del procés. En aquest sentit, ha destacat el paper del Consell per la República, que aviat triarà el seu president, i les oportunitats que s'obren malgrat l'exili gràcies a la institució: "El Consell per la República està experimentat amb noves formes de democràcia digital per empoderar els ciutadans, facilitar l'accés de tothom a les institucions i assegurar la transparència. Aquest és un nou paradigma que volem posar a prova per a la futura República catalana", ha assegurat. Un cop acabat el cafè, Puigdemont ha conclòs la seva intervenció amb energia: "Seguirem lluitant ara i sempre per fer de Catalunya una nació lliure i independent".