Junts tanca files al voltant de Carles Puigdemont i es reivindica. L'endemà que les bases d'ERC hagin avalat la investidura de Salvador Illa, Puigdemont ha explicat al partit la seva determinació a tornar. Ho ha fet durant una executiva extraordinària que s'ha reunit de manera telemàtica i a la qual han estat convocats també els diputats al Parlament i al Congrés. Aquest era el segon cop que el líder independentista participava a l'executiva, després que ja ho va fer dijous passat en la reunió extraordinària per valorar el preacord d'ERC amb el PSC, i en un gest amb què deixa clar la voluntat de liderar aquesta etapa en què entra la formació.

Davant dels membres del partit, segons fonts consultades per ElNacional.cat el president a l'exili ha explicat el contingut de la carta que faria pública en acabar la reunió; ha insistit que la seva detenció, que es produirà molt possiblement quan torni a Catalunya per participar al ple d'investidura, no pot ser motiu de negociació i ha assegurat que no té cap intenció d'abandonar la política encara que sigui detingut, ni tampoc si l'alliberen, perquè no té previst en cap cas marxar cap a casa.

Lluitar des de la presó

Puigdemont ha deixat clar que la seva lluita continuarà encara que sigui dins de la presó, igual com la va assumir a l'exili, i ha emplaçat a entomar aquesta nova etapa com una victòria i no amb victimisme, perquè la seva no és una lluita contra la repressió sinó que l'empresonament s'ha de convertir en un pas més per avançar en l'objectiu de la independència.

Puigdemont ha deixat clara la seva determinació a participar al ple d'investidura i ha avançat que, en cas que el detinguin abans del ple, reclamarà participar igualment a la votació.

Evitar la tensió amb ERC

I Junts ha tancat files al voltant del seu líder i s'ha reivindicat, situant-se com a força referent de l'independentisme. La direcció del partit, tot i responsabilitzar ERC de canviar de bloc i abandonar el bloc independentista, ha emplaçat a evitar la confrontació amb la formació de Marta Rovira.

Amb tot, en acabar la reunió, Junts ha fet públic un comunicat en què retreu que Esquerra ha optat "per la pitjor de les alternatives possibles, investint un president que representa el PSC més espanyolista de la història". En aquest context assegura que Junts és "l'única alternativa possible a l'hegemonia del PSC" i la "força referent de l'independentisme" perquè així ho van decidir les urnes del 12 de maig. "Exercirem aquesta responsabilitat buscant la transversalitat i la centralitat perquè l'independentisme torni a estar en condicions de tornar a governar Catalunya tan aviat com sigui possible".

Junts assegura en el comunicat que faran valdre els seus vots al Parlament i al Congrés per seguir avançant cap a la independència i millorar les condicions de vida dels 8 milions de catalans. "Som l'única força de l'independentisme amb les mans lliures amb capacitat de govern i de condicionar decisions al Parlament i al Congrés", rebla.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!