"És una falsedat i una indecència". Amb aquestes paraules, el president del Govern, Carles Puigdemont, ha carregat contra el líder del PP català, Xavier García Albiol, que va deixar anar dissabte a Twitter que "tenim constància que Puigdemont ha pagat per reunir-se amb Jimmy Carter", i ha considerat que fer aquestes declaracions "compromet una institució [Fundació Jimmy Carter] que fa un treball extraordinari".
Així ho ha dit a El Matí de Catalunya Ràdio, on ha volgut deixar ben clar que "no hem pagat mai cap factura per entrevistar-nos amb Carter" i ha explicat que "jo no li vaig demanar res, només li vaig explicar el compromís de la societat catalana", ben al contrari del govern espanyol que "ja sabem com es desplaça pel món". De fet, l'exministre d'Exteriors José Manuel García-Margallo ja ha confessat en diverses ocasions que el seu executiu va fer un "treball immens" per contrarestar l'"esforç" del Govern.
I no només això. Mentre el govern espanyol deu favors a altres països per demanar-los favors contra el procés, i "la diplomàcia espanyola va més enllà de les seves atribucions" perquè, ha assegurat, "em consta que s'han intentat evitar aquestes trobades", Puigdemont ha revelat que "més d'un congressista amb qui ens vam entrevistar ens va dir que tindríem la porta del seu despatx oberta".
Després de passar pels Estats Units dues vegades en menys de quinze dies, i que ahir rebés una delegació nord-americana a la Generalitat, el president del Govern ha admès no saber si el seu homòleg nord-americà, Donald Trump, està al corrent del procés sobiranista, tot i que ha reconegut que "em preocupa més que ho estigui el comitè d'afers europeus".
L'etapa d'escoltar
El president ha posat damunt la taula que l'objectiu del Govern no és que els contactes amb qui s'entrevisten "prenguin partit per res" perquè, ha assegurat, "el seu paper és de mediadors"; i, precisament per això, ha dit clar i català que "no estem en l'etapa d'anar a demanar res, només que ens escoltin i contrastin opinions", així com "acreditar davant de la comunitat internacional que la majoria del poble de Catalunya vol decidir".
Ara bé. Tot i que ha volgut mantenir en secret els continguts "d'una reunió que s'ha de mantenir en la màxima discreció perquè tots els actors que intervenen no són neutres", Puigdemont sí que ha avisat que "als congressistes els costa entendre que els qui teòricament han de guanyar el referèndum no el vulguin fer".
Encara en terreny internacional, el president del Govern ha posat en relleu que, de moment, no s'ha reunit amb la presidenta escocesa, Nicola Sturgeon, ni tampoc està previst, però sí que ha destacat que "hi ha la voluntat de fer-ho".
També s'ha lamentat que l'Estat posi bastons a les rodes per deixar decidir els catalans, mentre que, per exemple, s'ha atrevit a assegurar que si se li pregunta al candidat conservador a la presidència francesa, François Fillon, sobre la qüestió diria que "segur que si li preguntes al senyor Fillón si vol la independència de Catalunya, et dirà que no, però estarà d'acord de preguntar-ho als ciutadans". En aquest sentit s'ha mostrat molt positiu perquè, a parer seu, "és molt rellevant el salt qualitatiu que ha donat la política francesa, si emergeix el tema de Catalunya és que és sobre la taula".
Guanyar la participació
Puigdemont, que continua tenint clar que el referèndum se celebrarà, ha insistit en "no viure obsessionats amb la data i faríem bé tots de no fer-ho" perquè, ha assegurat, en "el moment en què el Govern doni una data serà perquè ja està tot a punt".
Justament per això, ha destacat que "ja vaig dir que els 18 mesos admetien una pròrroga tècnica de dos mesos amunt o avall", alhora que ha puntualitzat que "sabem el que tenim entre mans, les condicions que puguin garantir una participació més alta seran les que faran decidir la data".
El més important per l'Executiu català és "guanyar la batalla de la participació" i, per fer-ho, ha subratllat que "hem d'actuar amb mentalitat d'Estat, fem-ho, no és cap delicte voler votar, ho han fet molts pobles".
Però, abans d'això, Puigdemont creu que seria convenient parlar amb Mariano Rajoy i fer-ho en públic, no en una reunió privada i, en principi, secreta. "Molts líders internacionals estarien tranquils si els governs català i espanyol s'asseguessin a parlar", ha sentenciat.