El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha recordat i reivindicat el setè aniversari del Primer d'Octubre a través d'una compareixença institucional. El líder de Junts per Catalunya ha avisat que no llançaran la tovallola i ha fixat el referèndum d'independència d'ara fa set anys com a "imprescindible" per a supervivència de la nació catalana. "No llançarem la tovallola i encara menys ara que la manca d'unitat ha tingut conseqüències nefastes per a la nació", ha reivindicat Puigdemont com un avís per a navegants.
El president a l'exili ha assegurat que el referèndum que va convocar el seu Govern era un camí "difícil i arriscat", però "imprescindible per a la nostra supervivència com a nació". A més, també ha fet autocrítica, reconeixent que la societat catalana espera més de l'independentisme institucional. "Una de les primeres coses que espera és anar més units i compartir estratègies", ha dit Puigdemont, fent referència a l'objectiu del seu partit de "rebaixar hostilitats". De fet, ha posat sobre la taula la feina del Consell de la República, tot i que ha afirmat que la "unitat no depèn només" d'ells.
Així mateix, ha situat el referèndum d'independència de l'1 d'octubre del 2017 com "un missatge de pau, de determinació i de voler ser un país independent". "Vam voler fer possible els anhels de tothom en un entorn amistós. Sense tenir cap Estat i sistema econòmic que actuï contra els nostres interessos", ha dit el líder de Junts per Catalunya, que ha reivindicat els referèndums com un recurs que té la democràcia per implicar a tothom en la presa de decisions. "Allò que fa històric del referèndum de fa set anys van ser les circumstàncies i les seves conseqüències", ha insistit Puigdemont, que ha recordat com l'Estat espanyol va "desplegar tota mena de mitjans i amenaces per impedir la celebració del referèndum". "Es va haver de celebrar en un clima de repressió, violència i odi policial que no oblidarem mai", ha insistit Puigdemont, recordant que cap poder de l'Estat ha demanat perdó.
El referèndum: "Exercici inèdit de col·laboració entre sociedad civil i institucions"
El president a l'exili defineix aquell dia com un "exercici inèdit" de col·laboració entre institucions i societat civil. "Va ser una gran demostració de força i de voluntat democràtica", ha dit Puigdemont, que considera que aquell referèndum forma part del passat, present i futur de Catalunya. "Siguem més o menys, estiguem més units o menys units, tinguem més força parlamentària o menys, el referèndum és un fet tan contundent que eliminar-lo de la nostra història i prescindir-ne és faltar al principi de realitat", ha insistit el president a l'exili, que assegura que "no hi ha prou gomes d'esborrar per eliminar-lo" de la història de Catalunya.
A més, enviant un missatge a Salvador Illa, Puigdemont ha avisat als socialistes que "poden convertir la Generalitat en una gestoria d'encefalograma políticament pla, però que no canviaran la història". "Els països han d'avançar a partir de les fites assolides per les generacions precedents. Negar la mateixa història és negar-se a si mateix", ha dit Puigdemont, assegurant que el referèndum "no ens empresona, sinó que ens allibera". "Qui el vegi com una presó de la qual no es pot sortir s'equivoca i ni entén el sentit futur i històric d'aquella fita", assegura.
L'independentisme "és inclusiu"
A més, ha reivindicat l'independentisme com a "inclusiu", ja que volen una "república compartida" amb aquells que en són contraris, però que en formen part en igualtat de drets i deures. "Cap projecte que proposi mantenir la unió forçada amb l'Estat espanyol no garanteix una Catalunya que sigui fruit de la decisió de tots els catalans, sinó d'una part"; ha reivindicat Puigdemont, que referma que la decisió d'unir-se o separar-se de l'Estat és únicament del poble de Catalunya. "L'independentisme és inclusiu perquè permet que tothom pugui decidir el futur del seu país", ha insistit.