La comissió d’investigació del Congrés dels Diputats sobre el 17-A demanarà explicacions als principals responsables polítics i policials de l’Estat i de la Generalitat quan es van produir els atemptats de Barcelona i Cambrils. El llistat consensuat entre el PSOE, Sumar, Junts i ERC, al qual ha tingut accés ElNacional.cat, inclou 29 noms. Del govern català del 2017, citarà Carles Puigdemont (president de la Generalitat entre el 2016 i el 2017) i Joquim Forn (exconseller d’Interior). Respecte al govern espanyol, es convocarà Mariano Rajoy (expresident del govern espanyol), Soraya Sáenz de Santamaría (exvicepresidenta espanyola), José Manuel García-Margallo (exministre d’Afers Exteriors) i Juan Ignacio Zoido (exministre de l’Interior). Així mateix, també interrogarà Josep Lluís Trapero (major dels Mossos d’Esquadra), Enric Millo (exdelegat del govern espanyol a Catalunya), Félix Sanz Roldán (exdirector del CNI), Diego Pérez de los Cobos (representant del Ministeri de l’Interior a la Junta de Seguretat de Catalunya el 2017) i José Manuel Villarejo (comissari jubilat de la policia espanyola).
La llista de les compareixences era una de les grans incògnites després que a finals de setembre transcendís que el govern espanyol s’ha compromès a desclassificar informes del CNI sobre els atemptats del 17-A. L’argument que utilitzen ara fonts del Ministeri de Defensa és que volen esvair totes les “desconfiances” que hi ha al voltant del CNI. “No hi ha res a amagar”, afirmen les mateixes veus. Des de la Moncloa, asseguren que hi ha voluntat d’una “total transparència” en aquest tema.
Qui més haurà de comparèixer a la comissió d’investigació? Entre els noms acordats, també figuren els de Javier Martínez (pare del petit Xavi, el nen de quatre anys assassinat a la Rambla, en representació de les víctimes), José Antonio Nieto Ballesteros (exsecretari d’Estat de Seguretat), Rocío Rubio Mojarro (cap de la policia científica en l’explosió d’Alcanar), Agustí Carles i Garau (advocat de Javier Martínez i Sílvia Llompart), Enrique Baron Castaño (comissari general d’Informació entre el 2012 i el 2017), Sebastián Trapote Gutiérrez (cap superior de Policia a Catalunya entre el juliol del 2015 i el setembre del 2018), Mohamed Houli Chemnal (condemnat pels atemptats i testimoni dels fets d’Alcanar) i Germán López Iglesias (ex director general de la Policia).
La comissió d’investigació del 17-A la van registrar Junts i el PNB el novembre amb la voluntat “d’aclarir quines van ser les presumptes responsabilitats polítiques o de qualsevol altra índole” en els atemptats i de proposar “mesures de restitució o compensació per a totes les persones afectades, així com per als familiars de les persones que van morir”. La comissió, fruit de l’acord entre el PSOE i Junts per l’elecció de Francina Armengol com a presidenta del Congrés, es va constituir a finals de febrer i havia quedat encallada fins que es va reactivar fa tres setmanes.
La comissió recopilarà tots els documents i informes per “investigar, esclarir i analitzar” tot el que envolta el 17-A
Fa deu dies, la comissió d’investigació va aprovar a porta tancada el seu pla de treball pactat entre el PSOE i els socis d’investidura. El document, al qual va tenir accés ElNacional.cat, assenyala que la comissió “recaptarà del govern espanyol” tots els “documents, informes, antecedents o dades que calgui” per “investigar, esclarir i analitzar les actuacions i informacions” relacionades amb el 17-A i sol·licitarà al Consell de Ministres la “desclassificació d’informació reservada o secreta” en relació amb els atemptats. El document també detalla quina informació se sol·licitarà al CNI: el registre de visites a l’imam de Ripoll, Abdelbaki Es Satty, a la presó de Castelló per part de membres dels serveis secrets, les transcripcions de les entrevistes mantingudes per membres de la intel·ligència espanyola amb el cervell dels atemptats del 17-A i el permís de residència de llarga duració i l’expedient de sol·licitud de residència del terrorista.
Així mateix, demanarà una prova documental fotogràfica de la furgoneta blanca que es va trobar a Sant Carles de la Ràpita dies després de l’explosió d’Alcanar, que era propietat d’Es Satty i que actualment està al dipòsit Egara dels Mossos d’Esquadra, la circular policial (en cas d’haver-n’hi) sobre l’advertència de l’aplicació del reglament europeu sobre precursors d’explosius, vídeos i proves de veu de testimonis i els acords de les Juntes de Seguretat Autonòmiques sobre coordinació entre policia espanyola, Guàrdia Civil i Mossos d’Esquadra des del 2011. Finalment, la comissió també voldrà conèixer la informació que tenien les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat sobre possibles amenaces terroristes entre el 2016 i el 2017.
El llistat complet de les 29 compareixences
- Félix Sanz Roldán, exdirector del CNI
- José Luís Olivera Serrano, exdirector del Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i Crim Organitzat (CITCO)
- José Manuel Villarejo Pérez, excomissari de la Policia Nacional
- José Antonio Nieto Ballesteros, exsecretari d’Estat de Seguretat
- José Manuel García-Margallo y Marfil, exministre d’Afers Exteriors
- Juan Ignacio Zoido Álvarez, exministre de l’Interior
- Rosada Rossa Mojarro, cap de la policia científica en l’explosió d’Alcanar
- Agustí Carles i Garau, advocat de Javier Martínez i Sílvia Llompart
- Josep Lluís Trapero i Álvarez, major dels Mossos d’Esquadra en el moment dels fets
- Joaquim Forn i Chiariello, exconseller d’Interior de la Generalitat de Cataluya
- Francesc Salles i Fibla, periodista
- Javier Martínez Espinola, en representació de les víctimes
- Carles Puigdemont i Casamajor, expresident de la Generalitat de Catalunya
- Soraya Sáenz de Santamaría, exvicepresidenta del govern espanyol
- Mariano Rajoy, expresident del govern espanyol
- Enrique Baron Castaño, comissari general d’Informació entre el 2012 i el 2017
- Sebastián Trapote Gutiérrez, cap Superior de Policia a Catalunya des del 16 de juliol del 2015 fins al 7 de setembre del 2018
- Mohamed Houli Chemlal, condemnat pels atemptats, testimoni dels fets d’Alcanar i actualment al Centre Penitenciari de Còrdova
- Gerard Gustave Gaston Trouvay, veí de la Urbanització Montecarlo d’Alcanar i testimoni de la fugida de la furgoneta de l’imam després de l’explosió a la casa d’Alcanar
- Ali Yassine, president de l’associació ANNOUR de Ripoll, on va treballar l’Imam abans dels atemptats
- Enric Millo Roche, delegat del govern espanyol a Catalunya el 2017
- Diego Pérez de los Cobos Orihuel, representant del Ministeri d’Interior a la Junta de Seguretat de Catalunya el 2017
- Enric Hernández Llorente, director d’El Periódico de Catalunya entre el 2010 i el 2019
- Robert Manrique, assessor de l’UAVAT (Unitat d’Atenció i Valoració a Afectats per Terrorisme)
- Montserrat Torija Noguerales, sotsdirectora general de suport de Víctimes del Terrorisme
- Sara Bosch Carretero, expresidenta de l’UAVAT i psicòloga forense
- Moussa Bourekba, investigador principal del Barcelona Centre for International Affairs (CIDOB)
- Germán López Iglesias, exdirector general de la Policia
- Fernando Reinares Nestares, investigador i director del Programa sobre radicalització violenta i terrorisme global en el Reial Institut Elcano