El president Carles Puigdemont aprofita tota ocasió per carregar contra l'actitud d'Espanya i el Festival de Cinema de Drets Humans de Ginebra no ha estat pas una excepció. Després de la projecció d'un documental sobre l'1-O, el president ha participat en un debat on ha criticat la veneració d'Espanya a la figura del dictador Francisco Franco.

En aquest sentit, Puigdemont ha denunciat que el Valle de los Caídos es pagui amb fons públics i que la pàgina web del govern espanyol es refereixi a Franco com a "cap d'estat". "Franco està enterrat, però al Valle de los Caídos", ha denunciat, i ha recordat després que els republicans que van morir durant la Guerra Civil espanyola "no tenen cap monument".

"No podem minimitzar els progressos, però dir que és una democràcia brillant sense problemes no és cert. Siguem sincers". Així ha contestat Puigdemont al periodista d'El País Xavier Vidal-Folch, que també havia estat convidat al debat per defensar la tesi unionista, davant el rebuig del gover espanyol a participar-hi. Vidal Folch havia assegurat que "Espanya ha passat de la dictadura a la democràcia d'una manera brillant" i que la dictadura "va ser enterrada". 

Les paraules de Puigdemont i Vidal-Folch sobre la dictadura, en el país de Jean-Jacques Rousseau, que va néixer a Ginebra el 1712, han animat l'audiència que assistia al debat. Molts han xiulat les paraules de Vidal Folch quan ha dit que la democràcia espanyola és "brillant" i també han aplaudit les paraules del president Puigdemont quan parlava de com es finança el Valle de los Caídos. 

De fet, el que havia de ser un debat entre quatre participants, Puigdemont i Vidal-Folch amb l'expresidenta de Suïssa Micheline Calmy-Rey i el professor universitari Nicolas Levrat, ha acabat sent més aviat un dur cara a cara entre tots dos. Puigdemont i Vidal-Folch s'han enganxat en diversos moments de la sessió. 

"Si fes aquest debat a Espanya, aniria a la presó"

Puigdemont també ha aprofitat que estava davant una audiència internacional per denunciar la presència de presos polítics a Espanya. “A Espanya pots anar a la presó per posar en dubte la unitat”, ha denunciat, tot afirmant que "si fes aquest debat a Espanya, aniria a la presó". 

El president ha pronunciat aquestes paraules davant un auditori d'unes 900 persones, dividides entre dues sales, i davant la presència de familiars de presos, com la dona i el fill petit de Jordi Cuixart, Txell Bonet, i la de Quim Forn, Laura Masvidal. També estava present l'exdiputada cupaire Anna Gabriel, exiliada aquí a Suïssa. 

Pel que fa a la formació de Govern, Puigdemont no ha volgut entrar en els possibles acords de les formacions independentistes, tot i ser preguntat per aquest motiu, i ha recordat que a Alemanya han trigat cinc mesos a formar govern i que Espanya va haver de repetir eleccions l'any 2016. 

A més, ha afegit que tenir nou Govern no implica que aquest cop Espanya sí que vulgui dialogar.

636570052161852344

Per què no es va treure la bandera espanyola el 27-O?

Puigdemont s'ha referit durant el debat a una de les incògnites que planen sobre els fets que van tenir lloc el passat octubre, després de la declaració d'independència, i ha defensat els motius pels quals no es va retirar la bandera espanyola del Palau de la Generalitat. 

En aquest sentit, Puigdemont ha defensat que la bandera espanyola és "és un símbol important per una part important de Catalunya" i ha defensat que "tothom ha de poder tenir la seva identitat, inclús en una Catalunya independent".​

El debat també ha comptat amb la participació del professor de la universitat de Ginebra Nicolas Levrat, i l’expresidenta de la Confederacó Suïssa Micheline Calmy-Rey. Aquesta última ha insistit en la necessitat de “buscar diàleg” per constituir un Govern independentista d’acord amb el resultat del 21-D. A més, Calmy-Rey ha constatat que la Unió Europea “no està preparada” per intervenir en el conflicte.

Tot dos, a més, han utilitzat les seves intervencions per fer comparacions entre els models federalistes de Suïssa i Espanya, i han defensat la fortalesa del federalisme suís.

Aquí pots veure el debat sencer, en francès.