Una "acció coordinada i inspirada per Espanya". Aquesta és la descripció que el president a l'exili, Carles Puigdemont, ha fet de la seva detenció quan va arribar dijous l'Alguer. I és que, segons ell, "el govern espanyol tenia molt interès" en què aquesta s'efectués. 

En una roda de premsa al costat del seu advocat, Gonzalo Boye; el president de la seva oficina, Josep Lluís Alay, i el síndic (batlle) del municipi italià, Mario Conoci, Puigdemont ha acusat Espanya de tenir "una obsessió" amb la seva persecució. "L'obsessió no és justícia. I amb obsessió no hi ha dret", ha defensat. 

La promesa de Sánchez

En aquest sentit, ha descrit l'operació com una “caça a l’home” per part de les autoritats espanyoles, que ha deixat palesa la "incomoditat" que - segons ha explicat - han patit les autoritats italianes".

Per argumentar aquesta idea, ha fet referència a les paraules del cap de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez: "Va dir públicament que es comprometia a entregar-me a Espanya. El primer ministre d'Espanya diu que és ell personalment qui vol entregar-me. No són sospites, és la declaració d'intencions feta pel president espanyol". 

 

 

Imatges de Pedro Sánchez, l'any 2019, quan va comprometre's a portar Puigdemont a Espanya 

 

Filmat a l'aeroport

De fet, Puigdemont ha citat el cas que es va trobar dijous a l'aeroport de l'Alguer per posar un exemple que mostra fins a quin punt arriba l'expectació per la seva detenció.

"Vaig veure, fora del grup de policies italians, un individu que estava en el vidre de davant per on passàvem i que filmava amb el telèfon mòbil. El va posar enganxat al vidre", ha explicat, al·ludint a la sospita que era un policia espanyol.

La taula de diàleg

 

Pel que fa a la taula de diàleg, Puigdemont ha expressat obertament el seu rebuig cap a aquesta fórmula, ja que "hi ha una part important de l'independentisme que no és asseguda". És més, ha acusat el govern espanyol de només voler parlar amb aquells que li donen suport parlamentari i participa en l’operació diàleg”. "El problema de la taula no està a la part catalana, sinó al costat de Sánchez", ha assenyalat.

"Potser, al govern li molestem aquells que tenim una actitud de defensa de l'interès de Catalunya que passa primer per una altra estratègia [diferent de la taula]. Probablement per això el govern espanyol té molt interès a interferir en els afers de la justícia", ha continuat. 

"Continuarem la lluita"

Una idea també defensada per Gonzalo Boye, que ha afirmat que "hi ha una obstinació en una persecució per empresonar Puigdemont". "Quan surtin les dades sobre aquesta operació boomerang, se sabrà que era una caça a la persona i no un procediment penal [...] La justícia europea funciona sobre el principi de confiança mútua i Espanya l'ha trencat", ha continuat. 

Tanmateix, com el mateix Puigdemont ha recordat, la justícia italiana els ha donat la raó: "Estic content que s'hagi demostrat el que nosaltres anem dient des de fa molt de temps i continuàrem la nostra lluita". 

 

Roda de premsa des de l'Alguer del president Carles Puigdemont, acompanyat del seu advocat, Gonzalo Boye; el cap de la seva oficina, Josep Lluís Alay i síndic del municipi italià, Mario Conoci / ACN

Internacionalitzar el conflicte

En aquest sentit, ha emplaçat irònicament l'estat espanyol a continuar amb aquest tipus d'accions, ja que això facilita que la comunitat internacional posi la mirada en la repressió cap a l'independentisme: "Hem internacionalitzat el conflicte, però no ha sigut gràcies a nosaltres, sinó de l'estat espanyol. Els animem que ho continuïn fent", ha dit el president. 

Trobada amb Aragonès

Ha parlat també de la trobada amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, com un moment de "calidesa" i "emotivitat". "L'actual president es troba amb un altre president que acaba de sortir de la presó: El simbolisme no podia ser més gran".

 

Moment de la trobada dels presidents Carles Puigdemont i Pere Aragonès / Europa Press

 

Preguntat per si havien mantingut alguna conversa sobre l'activitat del Govern, ha negat haver dedicat temps a aquesta qüestió: "No era un espai per parlar de política interna, perquè jo no en soc actor d'aquesta. Jo soc el president del Consell per la República, una institució republicana que ha hagut d'anar a l'exili per defensar les idees". 

En definitiva, el president a l'exili ha volgut llançar un missatge optimista, per encoratjar a seguir lluitant per culminar el procés. "Si he de passar més dies a la presó, benvingut sigui", ha clamat. 

 

 

Roda de premsa president Puigdemont a l’Alguer / Consell per la República

 

Imatge principal: Carles Puigdemont en la roda de premsa des de l'Alguer / ACN