Les paraules del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, durant l'aniversari de l'atemptat d'Hipercor han portat cua a la premsa estatal, que ha carregat de valent contra el seu discurs per haver equiparat la lluita terrorista al procés.
Puigdemont va voler animar la ciutadania recordant que llavors "si no hagués estat per la persistència de persones anònimes, no s'hauria guanyat l'ideal [contra ETA]" i va posar damunt la taula que "avui podem dir que estem més a prop de l'ideal de justícia davant qui intenta laminar la justícia perquè hem persistit [...]. Hem aconseguit tot això, hem aconseguit tot el que el poble de Catalunya s'ha proposat perquè hem persistit, perquè no renunciem".
Aquestes paraules, que pretenien posar de relleu la importància de la lluita o bé contra el terrorisme, o bé per aconseguir uns ideals, no ha agradat gens als diaris de Madrid, que han criticat la comparació del president entre el camí emprès per acabar amb la banda terrorista amb el procés.
Prescindir de la CUP
Sota el títol "Puigdemont insulta les víctimes", La Razón considera que el president de la Generalitat "va sobrepassar ahir tots els límits amb l'ús indigne que va fer de la lluita contra ETA", motiu pel qual assegura que "demostra desconèixer el principi en què es va basar la lluita contra ETA".
El diari citat té clar que Puigdemont "hagués incomplert la primera norma: mantenir la unitat dels demòcrates davant dels terroristes" perquè, subratlla, el seu discurs d'ahir "porta a pensar en la seva necessitat d'enverinar encara més la situació política".
Els de Francisco Marhuenda proposen, en aquest punt, que el Govern prescindeixi del suport de la CUP per no haver assistit a l'acte d'homenatge del Parlament a les víctimes d'Hipercor, mentre que aprofita per deixar anar que l'altre partit que forma part de l'executiu català, ERC, "va intentar signar el 2004 una pau separada amb el màxim cap etarra".
I aquí no acaba el text. La conclusió de l'editorial és que mentre "alguns van renunciar a continuar matant, és impossible que renunciïn a l'arrel totalitària i manipuladora de cert nacionalisme" i assegura que "Puigdemont fa esforços per equiparar-se amb el pitjor de l'independentisme".
El pecat del nacionalisme
Mentre que l'ABC posa de relleu que "el pitjor pecat del nacionalisme és el seu victimisme quan s'apropia sense compassió del patiment que han viscut les víctimes d'ETA", El Mundo, de la seva banda, considera que "és mesquí i vergonyós sentir a un representant públic tals mendacitats" i relaciona el seu discurs amb l'espanyolitat de les víctimes.
Però no només això. El diari citat deixa anar que "va deixar al govern de la nació el paper de la banda terrorista, que utilitza l'assassinat, el segrest i l'extorsió per aconseguir els seus objectius". Igual que La Razón, El Mundo li retreu la reunió del llavors vicepresident de la Generalitat Josep Lluís Carod-Rovira amb Josu Ternera i Mikel Anza el 2004 a Perpinyà i li recorda que ETA ha deixat més de 800 cadàvers durant els anys que va atemptar.
Per tot això, li exigeixen que es desdigui de les seves paraules "immediatament" i aprofita per carregar, també, contra l'esquerra abertzale per haver explicat el final de la banda terrorista com un acord entre els dos bàndols. De fet, l'editorial acaba precisament així: mencionant Arnaldo Otegi, acusant-lo de "voler maquillar la història" i elogiant el lehendakari, Íñigo Urkullu.
Libertad Digital es mostra sorprès per "la tossuderia dels seus líders a utilitzar el fenomen criminal com a instrument polític" i assegura que això "ha modificat el guió independentista" perquè ara es pot dir "no només que Espanya roba als catalans, sinó que ara els deixa tirats a mercè dels barbuts perquè no els dona la gana compartir amb els Mossos dades de la lluita antiterrorista.