El president, Carles Puigdemont, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, han exhibit aquest matí la unitat i transversalitat de la reivindicació sobre el traspàs de les Rodalies ferroviàries a Catalunya en un acte organitzat al Palau de la Generalitat. "No és una qüestió de puntualitat ja. És una qüestió de dignitat. És el moment de dir prou", ha assegurat el president.
Societat civil i entitats municipalistes omplien aquest matí el saló Sant Jordi en resposta a la convocatòria del Govern. El president ha recordat que fa deu anys es va celebrar un acte similar a l'Iese per reclamar l'Aeroport del Prat, però ha afegit que a diferència d'aquella cita en què existia una "presumpció de bondat" i la confiança que "el clam transversal i compartit seria escoltat", ara la situació és molt diferent.
Per aquesta raó, ha subratllat que l'acte serveix per exhibir la fortalesa del país "quan es posa a caminar junt" i ha emplaçat a mantenir la unitat "fins al final". Puigdemont ha assegurat que s'ha acabat la paciència amb els incompliments i ha avançat que "a cada incompliment" des de l'Estat hi haurà una resposta. De fet, el conseller de Territori, Josep Rull, ha anunciat que divendres el Govern presentarà un contenciós davant de l'Audiència per reclamar les inversions pressupostades i no executades.
Colau: intolerable i insostenible
Prèviament, Colau ha deixat clar que les institucions presents al saló Sant Jordi representen la "pràctica totalitat del país" en el que constitueix un dels actes "més unitaris" que es pot convocar per denunciar una situació que ha titllat d'"intolerable i insostenible".
L'alcaldessa ha denunciat que amb Rodalies s'ha comès un "greuge i injustícia" que ha deixat el territori "fracturat i trinxat" i ha provocat la pèrdua de vides humanes "com a conseqüència de no tenir les obres compromeses des de fa temps". Ha retret que la “manca eterna d’inversió en Rodalies” està afectant el conjunt del país i la sostenibilitat de l'aire, i que la incapacitat d’oferir un servei adequat deriva en una major afluència de vehicles i la consegüent contaminació, que l’any passat va provocar la mort prematura de 3.500 persones a l’àrea metropolitana.
“No volem més retards, no volem més excuses. Som aquí per dir que estem al costat de la Generalitat per exigir aquest traspàs que, sens dubte, ho sabrem fer molt millor”, ha reblat.
En l'acte ha intervingut també el conseller de Territori i els representants de les associacions municipalistes, la Federació Catalana de Municipis i l'Associació Catalana de Municipis, que agrupen els ajuntaments catalans.
El conseller ha descrit la situació generada pels incompliments en les inversions que els darrers quatre anys ha provocat més de 1.500 incidències amb 54.392 trens implicats que han afectat 5,6 milions de persones. Segons Rull, dels 4.000 milions en inversions previstos en el pla de Rodalies 2008-2015, només s'ha executat un 10%, i dels 306 milions pactats en el Pla del 2013, només s'ha executat un 4,1%.
Dades del servei de Rodalia i Regional pic.twitter.com/0frVIpblBE
— Govern. Generalitat (@govern) 26 de octubre de 2016