El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha defensat en una entrevista al diari italià Il Manifesto que l'independentisme català "és una idea d’una nació cívica, una identitat de contingut social i cultural, d’integració".
"A la societat catalana, amb una gran part de la població procedent de fora, el ciutadà català no existeix des del punt de vista ètnic. La independència és un moviment polític d’arrels cíviques, és anacrònic definir-lo com a nacionalisme", ha explicat.
En aquesta línia, Puigdemont ha exposat que "una Catalunya independent és un projecte de justícia social i drets humans, no de banderes sinó de radicalitat democràtica". Per al president exiliat, aquest és un projecte "impossible d’aconseguir en l’estat espanyol, que no ha netejat el franquisme, en mans d’oligarquies dirigides per un sistema monàrquic corrupte".
"Hi ha raons històriques i contemporànies que donen suport a una Catalunya independent en una visió progressista. Als qui relacionen l’independentisme català amb l’extrema dreta, els demano que entenguin que el català és un cas exemplar de construcció d’una república de drets socials", ha insistit.
El suplicatori
Preguntat sobre el suplicatori que s'està debatent al Parlament Europeu, Puigdemont l'ha qualificat de "cas de persecució política". "Els drets fonamentals són vulnerables perquè el jutge competent no demana l'extradició", ha explicat recordant que "el tribunal alemany que em va jutjar va negar la meva extradició per absència del delicte de sedició o rebel·lió i aquesta sentència és ferma".
El president també ha recordat que el president de la Comissió Jurídica Europea és un diputat de Ciudadanos i que ponent és un diputat de l’extrema dreta búlgara que comparteix el grup amb Vox, partit que va exercir d'acusació popular contra els presos polítics.
L'1-O com a inspiració
Sobre la divisió a l'independentisme, Puigdemont ha instat a inspirar-se en l'1-O. "Si l'independentisme superés el 50% dels vots populars, la política catalana i el govern espanyol haurien de canviar. I només podem confiar en la resistència no violenta i la mobilització ciutadana", ha defensat.
Puigdemont també s'ha mostrat penedit amb la suspensió de la declaració d'independència del 10-O. "Ara no suspendria la declaració d’independència el 10 d’octubre al Parlament. Proclamaria la independència defensant-la davant la comunitat internacional".
"Va ser un error, però sempre he afavorit la negociació i hi va haver contactes amb el govern que es van pronunciar a favor del diàleg. Vaig optar per no fer res irreversible. A més, per responsabilitat, vaig haver d’evitar qualsevol conflicte civil", ha argumentat.