Gonzalo Boye, advocat de Carles Puigdemont, ha explicat a El Matí de Catalunya Ràdio per què, al seu parer, el president a l'exili podria tornar a Catalunya amb immunitat parlamentària si obté l'acta d'eurodiputat a les eleccions del 26 de maig al Parlament Europeu, tal com ha anunciat ell mateix.
La raó és que "la immunitat és anterior a l'acta (d'eurodiputat)", sosté Gonzalo Boye. És a dir, Puigdemont l'obtindria a partir del moment de ser "proclamat electe", no de prendre possessió com a eurodiputat. "A partir d'aquest moment disposa de totes les prerrogatives de qualsevol eurodiputat europeu. La llei és clara, no necessita interpretació", ha assegurat Boye.
Boye addueix que si no se seguís aquest procediment, "es podrien detenir diputats abans de recollir l'acta i així alterar la majoria parlamentària". Per tant, Puigdemont no podria ser detingut per les autoritats espanyoles si tornés a Catalunya per la seva condició d'eurodiputat electe. "Això no és una improvisació, està bastant estudiat", ha remarcat Boye.
La LOREG (Llei Orgànica de Règim Electoral General) estableix, pel que fa a les eleccions al Parlament Europeu, que la Junta Electoral Central procedirà, no més tard de 20 dies després de ser celebrades les eleccions, al recompte dels vots a nivell estatal, l'atribució dels escons a cada candidatura i "proclamació d'electes" (article 224.1).
En el termini de 5 dies des de la proclamació, els candidats electes hauran de jurar o prometre acatament a la Constitució "davant" la Junta Electoral Central. Transcorregut aquest termini ―s'afegeix a l'article 224.2―, "la JEC declararà vacants els escons corresponents als diputats del Parlament Europeu que no haguessin acatat la Constitució i suspeses totes les prerrogatives que els poguessin correspondre en virtut del seu càrrec, tot això fins que es produeixi l'acatament".
Des de l'entorn de Puigdemont s'assenyala que la condició d'eurodiputat s'adquireix quan l'Estat comunica al Parlament Europeu el resultat electoral, el qual el certifica. Fet aquest tràmit, aleshores es produeix l'acatament o jurament de la Constitució.
Per contra, fonts de la Junta Electoral Central citades per Europa Press assenyalen que aquest organisme no remet al Parlament Europeu la llista de tots els diputats electes, sinó només d'aquells que, efectivament, han complert amb el tràmit d'acatar la Constitució, que és el que els permet recollir l'acta d'eurodiputat per poder-se presentar a Estrasburg.
L'acatament de la Constitució, indiquen les mateixes fonts, no es pot fer ni per delegació ni per poder notarial i tampoc és possible que el tràmit es faci en un altre lloc que no sigui la seu del Congrés dels Diputats, on hi ha la JEC.