L'assetjament judicial contra els polítics independentistes a l'exili afronta un moment clau. En cas que el TJUE faci seves les conclusions de l’advocat general de la UE i accepti que els eurodiputats electes Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i Toni Comín van adquirir la condició de parlamentaris des del moment que es van proclamar els resultats electorals i que, per tant, també estan emparats per la immunitat, la situació canviaria de manera molt substancial.
L’equip d’advocats de Puigdemont, que encapçala Gonzalo Boye, estan convençuts que aquest serà el desenllaç de la disjuntiva que s’ha plantejat al TJUE. Una decisió en aquest sentit faria que tant Puigdemont com Comín, i en poques setmanes també la consellera Clara Ponsatí –en el moment que es consumi el Brexit i passi a ocupar un dels escons que els diputats britànics deixaran buits– podrien entrar finalment a l’Eurocambra i prendre possessió dels seus escons amb tot el que això comporta.
Un cop el TJUE decideixi, el Parlament Europeu, que va presentar les seves al·legacions en aquest cas fent costat als arguments de l’Estat espanyol, se li comunicarà la decisió del tribunal i haurà d’actuar en conseqüència. El president del Parlament, David Sassoli, assegurava la setmana passada, en ser interrogat en relació amb la sentència sobre la immunitat de Junqueras prevista per a dijous, que la Cambra està preparada per aplicar la decisió del TJUE. Així ho va reiterar per carta al president del Parlament, Roger Torrent.
Preparant el suplicatori
La confiança dels advocats de Puigdemont en un desenllaç positiu és tal que ja treballen en la preparació de la resposta al suplicatori que l’Estat espanyol hauria de presentar davant del Parlament Europeu si vol mantenir l'estratègia de persecució judicial a través de l'euroordre. En aquest cas, la justícia espanyola haurà de demanar, a través del suplicatori, que el Parlament aixequi la immunitat dels polítics exiliats.
Això no obstant, els lletrats es plantegen també la possibilitat que la justícia espanyola desisteixi de plantejar el suplicatori tenint en compte que això obligaria a analitzar davant de la Cambra europea els fonaments de les acusacions, l’empresonament i la condemna contra els polítics independentistes, així com els pronunciaments d’organismes internacionals, entre els quals el grup de treball de detencions arbitràries de les Nacions Unides reclamant la posada en llibertat de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.
Retorn a Catalunya
Els advocats han estudiat els diferents escenaris que la sentència a favor planteja al president i la llibertat de moviments que li atorgarà. Amb tot, i malgrat admetre la possibilitat de visitar Perpinyà, amb tot el simbolisme que comporta ser a la Catalunya Nord, han desaconsellat a Puigdemont que decideixi deixar Bèlgica com a país de residència, igual com tampoc es mostren partidaris que entri en territori espanyol.
Igualment li desaconsellen que torni a optar com a candidat a la presidència de la Generalitat a les pròximes eleccions al Parlament, malgrat que el fet de no haver estat condemnat ni inhabilitat no l'hi impediria. Els lletrats consideren que un gest com aquest podria ser interpretat de manera negativa des del Parlament Europeu, atès que és incompatible ser diputat alhora a les dues cambres.
Arguments assumits
La decisió del TJUE sobre la immunitat de Junqueras se sabrà dijous. Les conclusions de l’advocat general Maciej Szpunar donen la raó a les tesis dels polítics independentistes. Això no obstant, Szpunar també va apuntar en el seu informe final que el fet que Junqueras hagi estat ja condemnat podria deixar sense sentit el pronunciament del Tribunal sobre la immunitat.
En cas que el TJUE optés per aquesta alternativa i no es pronunciés sobre la immunitat, encara tindrà damunt la taula les decisions al voltant dels dos recursos sobre el mateix tema que ha presentat Puigdemont. Per tant, el TJUE s’hi haurà d'acabar pronunciant.
La defensa del president a l’exili assegura que l’advocat general de la UE ha assumit els seus arguments a favor de la immunitat esgrimits en els recursos de Puigdemont i Comin. I que això ha estat així després que l’advocada del Parlament Europeu, que va presentar al·legacions al TJUE donant suport a les tesis de l’Estat espanyol en el recurs de Junqueras, va incloure en el seu escrit la sentència del TJUE contra les mesures cautelars que va reclamar Puigdemont per poder prendre possessió l’escó l’1 de juliol. Allà els advocats exposaven totes les raons per defensar el dret dels polítics catalans a assumir els seus escons, part dels quals apareixen ara també a les conclusions de l'advocat general.
De moment, els advocats esperen saber aquesta tarda la decisió de la justícia belga sobre l'euroordre i si accepta suspendre el procediment fins a saber la decisió del tribunal de Luxemburg.