El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha esclatat contra la decisió del Tribunal Suprem d'imposar el 25% de les hores a les escoles en castellà: "Espanya porta segles intentant liquidar el català". El Suprem ha anunciat avui que no ha admès a tràmit el recurs de cassació que va presentar el Govern contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que obliga les escoles a impartir un 25% de les hores lectives en castellà.

Puigdemont, davant de la imposició del Suprem, ha assegurat que "l’única possibilitat de salvar la llengua" és "materialitzar la independència que vam proclamar". El conseller d'Educació i Cultura, Jose Gonzalez-Cambray, en una roda de premsa, ha apuntat que el "TS s'ha extralimitat posicionant-se en temes pedagògics". 

El president ha aprofitat per carregar contra els últims pactes amb Espanya, sigui al Congrés dels Diputats o al Parlament. "Queda clar que el pactisme màgic no servei de res", ha afirmat rotund.

Puigdemont TUIT

La immersió a judici

A principi de mes el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va anul·lar el darrer projecte escolar per considerar que "no contempla el caràcter vehicular del castellà com a llengua oficial". Es tracta del projecte lingüístic del col·legi Puig de les Cadiretes de Llagostera (Gironès), que pretenia explicitar el català "com a eix vertebrador" i "llengua vehicular" d'ensenyament. La secció cinquena de la Sala Contenciosa Administrativa del TSJC va decidir que aquest projecte "no és conforme a dret", ja que no garanteix que els infants rebin "un ensenyament que inclogui el castellà com a llengua vehicular en proporció raonable". Amb aquesta darrera decisió, ja són sis els projectes lingüístics que han estat tombats pel TSJC.

Aquests inclouen l'Escola Puig de les Cadiretes de Llagostera (pública); l'Escola Frangoal de Castelldefels (concertada); l'Escola Aura de Reus (concertada); l'Institut Els Pallaressos d'Els Pallaressos (públic); l'Escola Bogatell de Barcelona (pública) i l'Escola Josefina Ibáñez d'Abrera (pública). Fins ara s'havien presentat recursos individuals de famílies, però la Generalitat va presentar el recurs de cassació contra la sentència del TSJC del desembre del 2020 que obligava a fer el 25% de les hores lectives en castellà per mirar d'imposar el model d'immersió lingüística i evitar que fos un tribunal qui intervingués en el pla d'estudis. Però el TS ni tan sols l'ha admès a tràmit i ha fet ferma la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Imposició del castellà

Malgrat reconèixer la llengua catalana "com a centre de gravetat del sistema educatiu", el TSJC va anteposar el dret a què una part de l'ensenyament sigui en castellà. En la sentència, el TSJC es recordava que la llei vigent contempla "la presència mínima del castellà com a llengua vehicular en el curs i classe en el qual el fill dels recurrents segueix els seus estudis en un 25% de les hores efectivament lectives, havent-se d'impartir en aquesta llengua oficial, a més de la matèria o assignatura lingüística, almenys una altra àrea, matèria o assignatura no lingüística curricular de caràcter troncal o anàloga".

Però el conseller d'Educació ha recordat avui que el ministeri diu que cal garantir l'aprenentatge dels dos idiomes sense fer referència a cap percentatge.

 

Imatge principal del president Carles Puigdemont. - EFE