El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha visitat avui la ciutat flamenca de Zottengam per retre homenatge al Comte d’Egmont que fou decapitat per ordres del rei espanyol Felip II. Puigdemont ha intervingut en l'acte per explicar la independència del poble català, on ha assegurat que "sense independència, no hi ha futur per a Catalunya". La batlessa de la ciutat, Evelien de Both, ha presentat l'acte dedicat a Catalunya i el ministre del govern de Flandes Matthias Diependaele, l'ha tancat. L'homenatge al comte es remunta al dia 5 de juny de 1568, durant la revolta contra l’autoritat del rei d’Espanya Felip II, els comtes d’Egmont i Hoorn, conegudes víctimes de la repressió, van ser decapitats.
Ahir es va celebrar l'expulsió dels espanyols de la ciutat neerlandesa de Brielle, l'1 d'abril de 1572, que va ser un moment clau en la Guerra dels Vuitanta Anys contra Espanya. La denominada Guerra dels 80 anys va ser la revolta dels Països Baixos contra l'ocupació espanyola. En un primer moment, el monarca va aconseguir sufocar la revolta enviant-hi Fernando Álvarez de Toledo, el duc d'Alba, amb un exèrcit de 10.000 efectius que van actuar a matadegolla, fins que els independentistes van aconseguir controlar Brielle.
Aquest divendres el president, abans d'asssititir a l'acte a Flandes, ha rebut una visita per part del president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich. Antich ha anat acompanyat de la també nova vicepresidenta de l'entitat, Mònica Terribas, i a banda de visitar al president també han aprofitat per reunir-se amb els consellers a l'exili Toni Comín, Clara Ponsatí i Lluís Puig: "La denúncia contra la repressió de l'Estat no s'atura", ha escrit l'entitat en diverses piulades a Twitter, on també ha assegurat que Òmnium sempre estarà al seu costat.
També Antich ha parlat de la trobada a les seves xarxes socials, i ha titllat d'honor haver-se reunit amb Puigdemont: "Un honor reunir-nos per primera vegada amb el president Carles Puigdemont, en nom de la nova junta d'Òmnium, quan és més necessari que mai enfortir la defensa de la llengua, la cultura i el país. La resiliència de l'exili és motiu d'orgull col·lectiu", ha compartit Antich, que també ha publicat una fotografia acompanyat de Puigdemont. Així mateix, ha assenyalat també com un plaer haver-se trobat amb Toni Comín "i intercanviar l'anàlisi sobre els reptes de país", mentre que s'ha manifestat emocionat de retrobar-se amb Lluís Puig i Clara Ponsatí: "La força de l'exili és i continua sent palanca de lluita".
La visita d'Antich arriba després que a finals del mes de febrer fos escollit president d'Òmnium, i amb ell una renovació de bona part de la Junta de l'entitat. Així doncs, gairebé només ha passat un mes i escaig des que va passar a presidir l'entitat fins que ha visitat Puigdemont. Un cop escollit, en el seu primer discurs Antich va assegurar que l'entitat seria propositiva però també va llançar un missatge molt clar als líders independentistes: calen nous lideratges, i també revisar tota l'estratègia, perquè la victòria, la república catalana, encara no s'ha assolit. En aquella mateixa intervenció va reflexionar també sobre els drets civils i polítics, que va assegurar que la millor manera de defensar-los és exercint-los. En aquest punt va tenir un record per Carles Puigdemont i la resta d'exiliats.