El President Carles Puigdemont ha respost amb indignació a la reunió que la Comissió Europea va mantenir amb Societat Civil Catalana (SCC) el desembre de 2021 sense que aquesta última estigués inscrita al Registre de Transparència de la Unió Europea. El passat mes de desembre el comissari de Justícia, Didier Reynders, es va reunir amb l'entitat antiindependentista, que no es va registrar fins a finals de gener del 2022. Després de conéixer aquesta darrera dada, el President ha acusat la Comissió Europea de "passar-se les normes pel clatell" i ha assegurat que comportaments com aquest només serveixen per afeblir Europa. El dirigent independentista carrega contra Reynders i subratlla que "Un comissari que manifestament incompleix el codi de conducta per afavorir un soci polític no és apte per, després, elaborar els informes sobre el compliment del 'rule of law'".

Piulada de Puigdemont sobre la reunió de la CE amb SCC

El codi de conducta intern prohibeix als comissaris reunir-se amb organitzacions que no estiguin registrades. Els eurodiputats de Junts van alertar sobre aquest fet en una pregunta europarlmentària, però Brussel·les ha esquivat la qüestió. En la resposta enviada el passat divendres, la CE assegura que apliquen "alts estàndards de transparència en els contactes amb representants d'interès". Tot i això, no menciona els requisits del codi de conducta. "Els comissaris i els membres del seu gabinet només es podran reunir amb aquelles organitzacions o individus autònoms que estiguin registrats al Registre de Transparència (...) en la mesura que entrin en el seu àmbit d'aplicació", diu l'article 7 de codi de conducta de l'executiu comunitari.

Piulada de Puigdemont sobre la reunió de la CE amb SCC

En un altre missatge al seu compte de Twitter, Carles Puigdemont ha compartit la carta que el seu grup al Parlament Europeu va enviar a Dreynders demanant una reunió per parlar sobre l'estat de dret, la qualitat de la justícia espanyola i el seu efecte sobre el català. La carta es va enviar després de la reunió amb Societat Civil Catalana i, des de Junts indicaven: "Esperem que la Unió Europea escolti totes les opinions". Mesos després, Puigdemont es dirigeix al comissari i li diu: "Mira que hauria estat fàcil de rebre'ns" i afegeix que "no troba mai temps per escoltar els qui vam guanyar les eleccions europees a Catalunya i, en canvi, incompleix el codi de conducta per tal de satisfer un diputat de Ciudadanos, que és del seu grup polític".

La reunió amb SCC

El llavors president de l'entitat, Fernando Sánchez Costa, i l'eurodiputat de Ciutadans Ramón Bauzá es van reunir a principis de desembre del 2021 amb el comissari de Justícia, Didier Reynders, per demanar a Brussel·les que "obligui els poders públics" a complir la sentència del 25% de castellà. L'entitat també va acusar el Govern "d'erosionar" l'estat de dret i va traslladar a Reynders "la importància que les euroordres es compleixin". Els eurodiputats de Junts Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí van enviar una queixa a la CE per la reunió i van denunciar els "estrets llaços" de l'entitat amb l'extrema dreta. Tanmateix, la CE defensa la trobada amb SCC i recorda que manté un "diàleg obert, transparent i regular amb representants de la societat civil". "La nostra porta sempre està oberta i és important per a la CE relacionar-se amb la societat civil i escoltar diferents punts de vista", va dir el portaveu de Justícia, Christian Wigand, davant les crítiques dels independentistes.