La proposta del govern espanyol d'atorgar un indult reversible als presos polítics no és més que "una fabulació político-mediàtica" perquè, en realitat, aquesta mena d'indults no existeixen a l'ordenament jurídic espanyol, segons ha assegurat el president Carles Puigdemont en una conferència al Catalan Society de la Universitat de Cambridge.

Puigdemont ha atribuït aquesta proposta, que diumenge desvelava el diari El País, a una "brama" que ha fet córrer el govern de Pedro Sánchez perquè una part de la societat espanyola arribi a la conclusió que "no és tan greu" atorgar l'indult i, sobretot, perquè l'independentisme debati sobre aquest tema.

No existeix

Això no obstant, el polític independentista ha assegurat que aquesta fórmula no és certa perquè no poden existir els indults reversibles. Puigdemont ha puntualitzat que en tot cas això no serien indults sinó un permís penitenciari. Ha advertit que caldria una reforma de la llei per incloure aquesta modalitat -"a condició que et portis bé"-, perquè per tornar a entrar a la presó caldria cometre un nou delicte. "No existeixen a l'ordenament espanyol els indults reversibles", ha reblat.

Puigdemont ha atribuït els indults que anuncia el govern espanyol a la necessitat de l'executiu de Pedro Sánchez de netejar la seva imatge a l'exterior. 

Recuperar lideratges

Això no obstant, ha admès també que aquests indults tenen "alguna bondat", com ara la possibilitat que brinden de reintroduir al sistema polític "uns lideratges molt forts i potents que Catalunya necessita". Ha admès que seria bo veure els presos i les preses polítiques, als quals ha citat un a un, fent política diàriament, amb la seva capacitat de lideratge.

"Aquest és un efecte que, si el sabem positivitzar li pot donar a l'indult uns efectes que Espanya no espera. L'indult els retorna la llibertat de moviments i de paraula", ha advertit, per la qual cosa ha assegurat que és optimista i hi veu més parts positives que negatives.

Taula de negociació, no de diàleg

A preguntes dels assistents a l'acte, que ha estat interromput per diferents intents de boicotejar-lo, Puigdemont s'ha referit a la taula de diàleg amb l'Estat, per la qual aposta ERC i que forma part de l'acord d'investidura amb Junts. Ha advertit que el diàleg pel diàleg no pressuposa res i que en tot cas preferiria que fos una "taula de negociació".

A parer seu, com a taula de negociació aportaria un "salt qualitatiu important", perquè això obligaria a canviar les condicions per convertir-la en una negociació amb agenda, condicions i objectius.

Puigdemont ha assegurat que tant ERC com Junts tenen ganes de fer aquest pas.

 

A la imatge principal, Carles Puigdemont, en una fotografia d'arxiu.