Carles Puigdemont ja ha reaccionat a la publicació per part del comitè que investiga l'espionatge amb Pegasus a països d'arreu d'Europa, en la qual el govern espanyol queda directament assenyalat com el responsable de l'espionatge dels líders independentistes en el marc del CatalanGate. El president no apareixia en la primera llista d'espiats, però sí moltes persones del seu entorn més proper, i fa uns dies va denunciar davant aquesta mateixa comissió que hi havia cada cop més proves que el seu telèfon mòbil també havia estat espiat. Ara, després que s'hagi fet públic l'informe redactat per Sophie in 't Veld, una eurodiputada liberal, el president ha volgut donar la seva opinió, com sempre, contundent. "L’espionatge massiu, incontrolat i il·legal és molt greu, però encara ho és més si ho fa un estat i ho empara la Unió Europea. És una amenaça directa a la democràcia. No hi valen mitges tintes. Espanya espia i vulnera drets fonamentals. Això demostra que ens hi hem de confrontar", ha escrit a les xarxes. 

El missatge de Carles Puigdemont és una resposta al vídeo compartit pel Parlament Europeu a Twitter on In 't Veld explica en roda de premsa que “l'abús de sistemes d'espionatge a estats membres de la Unió Europa és un greu atac a la democràcia de tot el continent just quan més democràcia és més necessària que mai". Aquest informe és demolidor per a Espanya, tal com també ha recollit en una piulada el mateix advocat de Puigdemont, Gonzalo Boye. "Ja ho sabíem, però ara queda demostrat que mentre presentàvem plets a Europa, se'ns estava espiant per part d'una de les parts del litigi", ha escrit a les xarxes. Boye fa referència al fet que aquest comitè de la Unió Europea dona per fet que l'espionatge del qual van ser víctimes els líders independentistes venia per part del govern i autoritats espanyoles. 

Què diu l'informe Pegasus?

Concretament, el document presentat avui pel comitè d'investigació conclou que "basant-se en una sèrie d'indicadors, s'assumeix que la vigilància dels objectius catalans es va dur a terme per part d'autoritats espanyoles, principalment en relació amb l'1 d'octubre del 2017, dia del referèndum d'independència de Catalunya, i esdeveniments posteriors". Anant més enllà, la comissió també critica que el govern espanyol és un dels qui menys informació els havia proporcionat per investigar el seu cas, justificant-se en motius de seguretat nacional que no els han convençut, i que també hauria estat Espanya el primer país a comprar els serveis de l'empresa NSO, propietària de Pegasus. De les 159 pàgines de l'informe, 12 d'aquestes estan dedicades al cas espanyol, que té un capítol per a ell sol, no només sobre el CatalanGate, sinó també per l'espionatge amb Pegasus sobre els telèfons de Pedro Sánchez i altres ministres per part del Marroc. 

Les queixes de Puigdemont per la inacció de la Unió Europea 

Fa només unes setmanes, quan es complien sis mesos de la publicació de la llista d'espiats amb Pegasus, Carles Puigdemont denunciava en un article molt dur publicat a la revista The Parliment la inacció de la Unió Europea davant aquest cas d'espionatge massiu que afecta eurodiputats, entre els quals ell mateix, tot lamentant que encara hi ha massa preguntes sobre aquest atac a la seva intimitat a través d'una infecció als telèfons mòbils. Llavors se centrava especialment en la figura de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen: "La Comissió ha estat massa callada. Quan es va saber que Pegasus afectava només Polònia, Hongria o Grècia van ser assertius, però quan va créixer la sospita sobre Espanya per espiar ciutadans catalans independentistes, s'han mostrat indiferents", va denunciar llavors el president, però ara l'informe ha assenyalat directament el govern espanyol de Pedro Sánchez i ha criticat també la manca d'informació proporcionada, així com el fet que les denúncies per l'ús de Pegasus que van presentar a Madrid els ministres i el mateix Sánchez avancen molt ràpidament, a diferència de les dels líders independentistes catalans a Barcelona.