El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha signat aquest dilluns la Iniciativa Ciutadana Europea MinoritySafepack per reclamar la protecció de la llengua i la cultura de les minories nacionals en la Unió Europea, incloses la llengua i cultura catalanes.
"En el cas que tingui èxit, aquesta Iniciativa Ciutadana Europea obligarà les institucions de la Unió Europea a elaborar legislació vinculant per protegir els drets lingüístics de milions d'europeus, inclosos els bascs, catalans i gallegoparlants", han explicat al seu web els organitzadors de la Iniciativa, la Unió Federal de Nacionalitats Europees (FUEN).
"Ja he signat la Iniciativa Ciutadana Europea #MinoritySafepack per a una millor protecció de la diversitat lingüística i cultural per part de la Unió Europea i dels estats membres", ha explicat en el seu Twitter el president, instant altres a sumar-s'hi.
Ja he signat la Iniciativa Ciutadana Europea #MinoritySafepack (@MSPI_EU) per a una millor protecció de la diversitat lingüística i cultural per part de la Unió Europea i els Estats Membres.
— Carles Puigdemont (@KRLS) 5 de març de 2018
Signeu i passeu-ho si us plau! https://t.co/88BSbxh4xG
Els organitzadors de la iniciativa lamenten que malgrat que els drets de les minories lingüístiques "estan reconeguts" en els tractats de la Unió, "les penes i els instruments per garantir aquests drets són molt febles" en no imposar obligacions als estats membres.
Perquè pugui prosperar la iniciativa, els organitzadors necessiten recaptar almenys un milió de signatures, abans de finals de març, de ciutadans europeus més grans de 18 anys d'almenys set estats membres, incloses almenys 40.500 signatures a Espanya.
Si els promotors de la iniciativa ciutadana aconsegueixen finalment reunir un milió de firmes procedents de set estats membres, la Comissió Europea disposarà de tres mesos per reaccionar i Brussel·les podria en aquest cas seguir la proposta o no fer-ho, encara que en tots dos casos hauria de justificar la seva posició.
En concret, els organitzadors plantegen onze propostes de les quals nou han estat registrades per la Comissió Europea, inclosa una recomanació per protegir i promoure la diversitat cultural i lingüística a la UE en l'àmbit europeu, garantir programes de finançament per a petites comunitats lingüístiques i incloure entre els objectius de les ajudes regionals "la protecció de les minories nacionals i la promoció de la diversitat cultural i lingüística".
També reclamen crear un Centre sobre la Diversitat Lingüística, investigar el valor afegit que aporten les minories a les societats i a Europa i impulsar més igualtat per a minories sense estat com els gitanos.