L'expresident de la Generalitat i líder de Junts per Catalunya, Carles Puigdemont, ha esclatat contra l'espionatge al seu excap de gabinet, Josep Lluís Alay, amb el programari Pegasus. Aquest divendres els Mossos d'Esquadra han confirmat que el telèfon mòbil d'Alay estava infectat amb el programari espia almenys des de l'octubre del 2019 i així ho han fet constar en un informe aportat al jutjat d'instrucció 4 de Barcelona, que investiga la querella interposada pel mateix exdirector de l'oficina de Puigdemont. En saber-se, el líder juntaire ha denunciat la "ultradreta policial i judicial" i ha interpel·lat directament el president de la Generalitat, Salvador Illa, per unes declaracions recents sobre els perills que afecten les democràcies amb motiu de la proliferació de boles i missatges d'odi a través de les noves tecnologies.

"No va ser Elon Musk, ni [Donald] Trump, ni Twitter. Qui ha manipulat durant anys i qui n'ha tret suc han estat polítics convencionals, policies convencionals, jutges convencionals i mitjans de comunicació convencionals. Tots espanyols i molt espanyols", ha començat Puigdemont, en una piulada a la xarxa social 'X'. Tot seguit, el president de Junts ha remès a les recents paraules d'Illa envers Musk, sobre que no es pot deixar la democràcia en mans de multimilionaris tecnològics aliats de la ultradreta. Sobre això, Puigdemont ha al·ludit el mandatari socialista: "La pregunta que li hem de fer és si li sembla bé, en canvi, que estigui en mans de la ultradreta policial i judicial que infecta els nostres telèfons, espia il·legalment i manipula informacions per empastifar la reputació de persones honorables i netes com Josep Alay".

Carles Puigdemont ha assenyalat també que el dictador Francisco Franco va morir ara fa tot just 50 anys, però ha valorat que "la praxi que va permetre que morís com a cap d'Estat i no pas destituït per una revolta democràtica continua intacta", tot plegat en referència a l'espionatge per part de les institucions d'intel·ligència de l'Estat amb el programari espai Pegasus a l'independentisme català, l'escàndol que va esclatar com a CatalanGate.

carles puigdeont tuit pegasus alay captura
 

El CNI va tenir l'aval judicial per espiar líders independentistes catalans entre el 2019 i el 2020, en un context postsentència del procés. L'espionatge d'Alay va ser descobert el 2022 en la investigació del CatalanGate, feta per Citizen Lab, amb unes 65 persones de l'entorn independentista afectades. L'exdirectora del CNI Paz Esteban va admetre en la comissió de secrets el Congrés de Diputats que Alay era un dels 18 investigats, al igual que el president Pere Aragonès, també confirmat pels Mossos.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!