No hi han sigut, però Carles Puigdemont i Oriol Junqueras han estat els grans protagonistes del debat de candidats europeus d'aquest dimarts a la nit a TV3. La televisió pública catalana ho tenia tot a punt per comunicar el seu plató amb Soto del Real i Brussel·les, i que d'aquesta manera tots dos hi poguessin participar, tal com inicialment s'havia autoritzat. Finalment, però, no ha estat així. I precisament la seva absència els ha fet absolutament presents.
A mitja tarda s'ha sabut que es vetava que Junqueras pogués connectar-hi a través de videoconferència perquè l'horari no quadrava amb el funcionament habitual centre penitenciari. En aquell moment, Puigdemont s'ha autoexclòs argumentant que no volia beneficiar-se d'una situació de desigualtat del seu exsoci de Govern i ara rival. Si a Junqueras no el deixaven, ell tampoc no hi seria. L'alternativa ha estat apostar per Toni Comín, també a l'exili i número tres de la llista, però poques hores abans del debat la JEC ha prohibit la seva participació. La resposta de JxCat ha estat enviar-hi el seu número set, Aleix Sarri, que ha vingut directe de l'aeroport. Hi ha aterrat provinent de Brussel·les, on s'ha reunit, justament amb Puigdemont.
No feia ni cinc minuts que havia arrencat el debat que ja hi ha hagut el primer terrabastall. En la seva intervenció inicial, Aleix Sarri ha anunciat que "jo ara marxaré d'aquest plató", perquè "és intolerable en un estat democràtic" que no es permeti debatre dos caps de llista en campanya, "no podem passar aquesta línia vermella". Això sí, abans d'abandonar l'estudi ha entregat al moderador, Xavier Coral, un USB amb la gravació del minut d'or del president Puigdemont per emetre'l en acabar.
Jordi Solé, el tercer de la llista d'ERC que hi ha participat substituint Junqueras, ha explicat que "nosaltres no desaprofitarem cap oportunitat per donar veu a l'independentisme". Això sí, també ha lliurat un pendrive amb una gravació del president dels republicans per posar en el moment de l'última intervenció. El morbo de saber si TV3 gosaria o no projectar-los al final, ha contribuït a que molts aguantin enganxats a la pantalla, empassant-se trams més densos sobre economia, Brèxit i directives europees.
Junqueras sí, Puigdemont no
La direcció de TV3 ha optat per no emetre el vídeo de Carles Puigdemont perquè JxCat ha abandonat el debat. En canvi, sí que ha distribuït el d'Oriol Junqueras. El president d'ERC ha demanat els electors que posin en valor "quanta força de voluntat cal per continuar defensant el mateix des de la presó" i ha promès que "si no ens hem cansat ni acovardit des de la presó, no ho farem mai". Alhora, ha recordat que "ens estan demanant 25 anys i continuem demanant el mateix". Un minut d'or que cobra més valor encara per a ERC, tenint en compte que Puigdemont ha quedat finalment exclòs.
El PP lloa Junqueras i dimonitza Puigdemont
El PP ha enviat al debat el seu número dos, Esteban González-Pons, que per cert ha acabat amb una intervenció íntegrament en català demanant deixar enrere l'odi i recuperar la Catalunya de tots. Bregat en això dels debats, ha arrencat furgant en la pugna Puigdemont-Junqueras assegurant que no és el mateix la presó que "una mansió a Brussel·les". Amb grans dosis de cinisme ha afirmat que "Oriol Junqueras i Carles Puigdmeont no estan en la mateixa situació, perquè ERC és aquí i el partit de Puigdemont que no sé ni com es diu, no hi és". I ha afegit que "Junqueras no hi és perquè l'horari de la presó no li permet, Puigdemont no hi és perquè està fugat, perquè volia fer-ho des del sofà de casa i això li donaria avantatge". En aquest sentit, ha defensat que "el vídeo de Junqueras sí que es pot posar, però el de Puigdemont no". A més, ha acusat l'expresident de semblar l'"Star Treck, que només apareix per vídeo" i de ser "un especialista en fugir i deixar ERC sola davant del perill".
El candidat d'ERC s'ha afanyat a desempallegar-se d'aquests elogis enverinats, afirmant rotundament que "jo mai compararia situacions de patiment" i recordant que el seu partit va ser clau a fer fora "el govern més corrupte d'Europa", el del PP amb Rajoy.
Per part de Ciutadans, Jordi Cañas ha mossegat amb contundència tot el que fes olor d'independentisme. S'ha queixat que aquest moviment "porta 35 anys desprestigiant Espanya a Europa" i s'ha felicitat del "fracàs del cop d'estat de 2017", referint-se a la Declaració d'Independència del Parlament. En la línia dels debats de Rivera amb Sánchez (i d'Arrimadas amb Batet), ha centrat les crítiques en candidat socialista, Javi López, acusant-lo de governar gràcies al suport "dels colpistes".
El representant del PSC ha mirat d'agafar el camí del mig, de la mà del dels comuns, Ernest Urtasun. Tots dos han apostat per la via del diàleg. Això sí, amb matisos. López ha lloat la figura del cap de llista dels socialistes a Europa, Josep Borrell, "avui el català de la UE més influent i universal" i ha apostat perquè el conflicte Catalunya-Espanya es resolgui de portes endins i no fent-hi entrar Europa. Urtasun, en canvi, s'ha mostrat partidari que al Parlament Europeu hi hagi grups comprensius amb el diàleg i ha convidat a "fer propostes i mirar al futur".
Les lliçons del Brèxit i el CATèxit
En aquestes eleccions europees votaran 400 milions de persones. Entre aquestes, els ciutadans britànics. Com que no hi ha hagut acord encara per materialitzar el Brèxit, el Regne Unit participarà de les eleccions de diumenge 26 de maig, amb la incertesa que això representa pel Parlament Europeu, que s'escull per cinc anys i que pot veure com a mig camí, els eurodiputats britànics marxen.
Quan s'ha abordat aquesta qüestió al debat, el PP, Cs i el PSC han aprofitat per comparar el Brèxit amb el procés. Cañas (Cs) ha parlat de CATèxit, advertint que l'experiència britànica "és la prova que no hi ha cap divorci bo" i que "aixecar fronteres és sempre un mal negoci", per això, ha convidat els independentistes a reflexionar. En la mateixa línia, González-Pons (PP) ha valorat el Brèxit com "la demostració de com el nacionalisme pot portar a una nació pròspera a la ruïna" i ha advertit els escocesos que si volen tornar a entrar a Europa s'haurand e posar a la cua, "per darrere de Sèrbia". Javi López ha qüestionat i comparat l'aposta unilateral del Brèxit i els independentistes catalans".
A l'altra costat, Solé (ERC) ha posat en valor en projecte europeu i ha valorat positivament que el Brèxit ha cohesionat la UE, "perquè ara tothom sap que no valen els discursos frívols que diuen que no es pot marxar d'un dia per l'altre. Pel camí del mig, Urtasun (comuns), s'ha mostrat partidari d'un segon referèndum.
Per cert, la nota de color... bé, de blanc i negre: avui, al plató de TV3, tot homes. L'Europa del futur?