Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, president i vicepresident del Govern que va organitzar el referèndum de l'1-O, no s'havien tornat a veure en privat des del 2017. La tensió entre ells ha estat pública i notòria durant molt de temps, fins al punt que Puigdemont confessava el passat 14 d'abril en una entrevista a ElNacional.cat que la relació era inexistent. Això no obstant, aquest diumenge la situació ha experimentat un gir. Els dos màxims responsables del procés van mantenir una reunió de cinc hores a l'anomenada Casa de la República, a Waterloo, segons ha pogut saber ElNacional.cat.

Sobre la reunió se'n va començar a parlar el 15 de juny al Vilar de la Duquessa de Cardona, en un sopar organitzat per l'hoteler Eduard Torres. En aquella trobada hi havia més d'un centenar de persones, però a la taula de l'amfitrió van coincidir Junqueras i el secretari general de Junts, Jordi Turull. Allà es va parlar de la conveniència de convocar una cita, la qual cosa s'afegia a les declaracions públiques de Puigdemont a favor de refer relacions.

Discreció

Aquest diumenge es va celebrar la trobada dels dos polítics, a la major part de la qual hi va ser present també Turull. La voluntat era mantenir la convocatòria en la màxima discreció, entre altres raons, per preservar tant el procés precongressual que viu ERC, com les converses de Junts amb l'actual cúpula d'aquesta formació per a la investidura de Carles Puigdemont. La direcció d'Esquerra —que actualment manté una tensa relació amb Junqueras des que va abandonar la presidència per optar a la reelecció— era coneixedora de la trobada. 

Això no obstant, finalment s'ha conegut la notícia de la reunió, que ha avançat La Vanguardia, tot i que amb errors pel que fa al dia i el lloc. En una roda de premsa que havia convocat Junts aquest dilluns a la tarda per valorar les últimes interlocutòries del Suprem a la seu del partit, Turull s'ha limitat a assegurar que no hi havia hagut cap reunió avui a París, però no ha volgut ni confirmar ni desmentir que els dos polítics s'haguessin vist. "Si hi ha reunions i trobades que s'hagin de fer públiques del president o Oriol Junqueras, ja ho faran ells", ha reblat.

La notícia de reunió ha aparegut enmig d'una jornada atapeïda d'informacions, arran de les interlocutòries del Suprem en què es rebutja aplicar l'amnistia a Puigdemont i Junqueras, i es mantenen les ordres de detenció contra els polítics exiliats. Però també en plena crisi a l'actual direcció d'ERC i a la cúpula del Govern després que el diari Ara hagi publicat que Esquerra és responsable dels cartells que es van penjar durant la darrera campanya de les municipals en els quals s'atacava el seu propi candidat, Ernest Maragall, amb el lema "Fora l'Alzheimer de Barcelona"en referència a la malaltia que pateix el seu germà i expresident de la Generalitat, Pasqual Maragall. El diari assenyalava que el viceconseller del Govern, Sergi Sabrià, ho sabia, així com el vicesecretari de comunicació d'ERC, Marc Colomer.