El president, Carles Puigdemont, ha garantit aquest vespre que el seu Govern tirarà endavant el referèndum perquè una rendició en aquest moment comportaria un preu que haurien de pagar les generacions futures. “Fins i tot si guanya el no, les coses seran diferents", ha proclamat tot subratllant que fer possible la votació només depèn de la participació de la gent.
El cap de l'executiu ha tancat amb aquesta intervenció, junt amb el vicepresident, Oriol Junqueras, l'acte al TNC en què JxSí ha presentat públicament la llei que ha de regular el referèndum de l'1 d'octubre. Ha estat la darrera cita d'una jornada que s'ha obert aquest migdia amb la presentació de la llei a l'auditori del Parlament davant dels diputats de JxSí i la CUP.
Puigdemont, que ha insistit que l'única eina transformadora possible és el referèndum, ha assenyalat dos aspectes que seran clau en aquesta cita: la participació i el resultat. “Cap d’aquests dos aspectes no depèn de cap poder, de cap institució, depèn de nosaltres”, ha subratllat per argumentar que un Estat no podrà paralitzar l’element clau, les persones: “la victòria la farà possible la gent”, ha reblat.
No ha amagat, però, els riscos. “En sabem algunes conseqüències i n’intuïm més, però desertar de la democràcia, rendir-nos, resignar-nos té un preu encara molt més alt i durador que el pagaran les generacions futures. Si renunciem a aquest poder, si fem que l’eina del referèndum no sigui vàlida perquè la gent no hi va a participar, què farà l’Estat? Farà com sempre: no farem net de joc brut i guerra bruta, no hi haurà respecte pel que som, i no tindrem infraestructures que ens calen”, ha advertit.
No hi haurà xoc de trens
Davant la sala gran del TNC plena de gom a gom, que havia acollit Puigdemont amb crits de president, el cap de l'executiu ha volgut esvair el discurs de la por assegurat que l’1-O no hi haurà un xoc de trens, sinó un tren que quedarà en via morta i un altre que seguirà el seu camí.
El president ha agafat també la bandera dels votants del no i ha situat el Govern com a garantia d'aquest vot. “Som la garantia que el seu vot decidirà. L’únic que no pot canviar res és l’immobilisme, el no votar res. I el govern que tinc l’honor de presidir s’ha compromès a fer possible aquest vot decisiu, a expressar que la democràcia és decidir i donarem un exemple al mon", ha conclòs.
Exemple de democràcia
També el vicepresident ha posat l’accent en el fet que la principal novetat del referèndum, en relació a anteriors votacions, és que s’haurà de celebrar amb l’oposició oberta de l’Estat i que s'haurà de convertir en exemplar atès que la resposta del Govern es basarà a “oferir sempre més garanties democràtiques”.
“Volem que aquest referèndum sigui un exemple genuí de democràcia. Vol ser un exemple que traspassi les fronteres del nostre país”, ha assegurat tot destacant com en són d'escassos els exercicis de radicalitat democràtica.
Dalt l'escenari seguien l'acte els diputats de JxSí i el Govern, que aquest matí ha patit la seva primera crisi amb el canvi de Jordi Baiget per Santi Vila.
El vicepresident, com han fet totes les intervencions, ha assegurat que la legalitat es fonamenta en la legitimitat sorgida del suport social amb què compta el referèndum i en la mobilització democràtica existent, a més del compromís del Govern.
“Aquesta voluntat també es deriva d’un convenciment molt clar: el futur d’aquest país estarà molt millor en mans de l’Estat de Catalunya que en mans d’un Estat que no vol que Catalunya voti, que està dient als ciutadans que no els importa allò que els ciutadans de Catalunya volen, pensen o decideixin”, ha proclamat.
La llei
L'acte l'han obert els dos màxims responsables del grup de JxSí, Jordi Turull i Marta Rovira, que han exposat les línies generals de la llei del referèndum. El diputat Lluís Llach ha actuat com a mestre de cerimònies.
Turull també ha volgut posar l'accent en les majors garanties democràtiques que incorpora la llei amb la Junta Electoral i observadors internacionals, i ha admès que aquesta norma està pensada per actuar amb un Estat a la contra que no pararà d’“empipar”.
Mentre que Rovira s’ha encarregat d'enumerar els trets de la llei pel que fa a les garanties jurídiques, emparades en el dret internacional. “Es fonamenta en el primer dels drets humans, el dret a decidir que tenim com a poble”, ha explicat. A partir d’aquí ha assenyalat que aquests drets han estat reconeguts per la legislació espanyola en signar els tractats internacionals on es recullen.
Com sempre
“El fil roig que farem d’aquí a l’octubre és que votarem i ho farem com sempre, tant a nivell legal com operatiu, els ciutadans no notaran diferències amb altres votacions dels darrers anys”, ha afegit Turull. En aquest sentit, ha deixat clar que tant el vot com el resultat és vinculant i, per tant, si el recompte es tanca amb més vots positius que negatius, es proclamarà la independència de Catalunya. “Si hi ha més vots negatius que afirmatius, implicarà la convocatòria d’unes eleccions autonòmiques”, ha afegit.
Rovira ha explicat que la llei contempla una circumscripció electoral única, amb quatre demarcacions; l’administració electoral; la constitució de les meses a partir d’un sorteig públic sobre el cens... Ha dedicat especial atenció al vot dels ciutadans catalans que resideixen a l’estranger. En concret aquells que tinguin el darrer veïnatge administratiu a Catalunya i compleixin el requisit de ser inscrits al CERA i a un registre que ha creat el Parlament de catalans a l’exterior. A través d’aquest registre el Govern de la Generalitat es posarà en contacte amb els catalans expatriats per informar-los com podran votar. També està previst el vot per correu.
A partir d'aquí, la tonada “com sempre” s’ha convertit en una mena de cantarella que els dos responsables del JxSí han anat repetint en acabar cadascun dels punts abordats. També quan Turull s’ha referit al lloc on es faran les votacions, el mateix o el més proper al col·legi habitual, o al paper dels treballadors públics i la protecció que rebran les empreses o persones que participin d’alguna manera en la convocatòria, o quan ha parlat de les persones amb dret a vot.
“Totes les persones amb dret a vot constaran en un cens, i rebran informació censal perquè puguin participar amb màxima normalitat”, ha afegit llegint l’article del projecte de llei on s’especifica que el Govern haurà de proporcionar el cens i que la inscripció “no exigeix autorització per part del ciutadà”.
Dues novetats
Rovira ha volgut també dedicar especial atenció a les “dues novetats” que contempla la llei: en primer lloc, una sindicatura electoral pròpia, independent i imparcial, la composició de la qual decidirà el Parlament amb juristes de reconegut prestigi, i la presència d’observadors internacionals que s’encarregui de validar tot el procés.
La segona novetat en relació a anteriors convocatòries a urnes, serà el fet de tenir l’Estat espanyol en contra. “El Govern espanyol insistentment representa una fòbia, una por a la democràcia, en contra que els ciutadans de Catalunya puguin decidir”, ha explicat per afegir tot seguit: “Ens dedicarem a combatre aquesta novetat per garantir que el com sempre sigui una realitat”.
Turull i Rovira han conclòs l’exposició insistint que la llei no és blindada sinó que es pot introduir canvis i esmenes. “Per exercir el dret a l’autodeterminació primer has d’exercir el deure a la determinació”, ha explicat Turull assegurant que així ho farà el grup de JxSí. Han estat les mateixes paraules amb què ha acabat la seva intervenció del matí a l'auditori del Parlament.
Un cop feta la presentació pública d'avui, les forces independentistes han posat en marxa la campanya informativa del referèndum des del web Garanties.