Després d’un estiu intens pel fugaç retorn a Catalunya i les seves conseqüències, Carles Puigdemont i el seu partit, Junts per Catalunya, havien desaparegut de les portades fins aquest dimecres 11 de setembre, coincidint amb la Diada nacional de Catalunya. El Mundo, que és un dels diaris més hostils amb el president a l’exili, no deixa passar cap oportunitat d’atiar Puigdemont cada cop que pot. Pel rotatiu madrileny, la notícia que obre la seva portada és la que fa referència a la decisió del Tribunal Constitucional sobre l’amnistia a Puigdemont, que ha reiterat que no li aplica la llei pel delicte de malversació. El jutge Pablo Llarena ha rebutjat els recursos presentats per l’advocat del president, Gonzalo Boye, i dels exconsellers Toni Comín i Lluís Puig, així com els de la Fiscalia i l’Advocacia de l’Estat, i per tant es manté l’ordre de detenció que pesa sobre ells si trepitgen l’Estat espanyol. 

La interpretació de Llarena

La decisió de Llarena es basa en la defensa que la llei d’amnistia exclou els delictes de malversació quan hi ha un benefici personal patrimonial, i el jutge interpreta que aquest criteri s’aplica en el cas de Puigdemont i els exconsellers perquè es van carregar als fons públics els costos del referèndum de l'1 d’octubre. Llarena considera de manera sui generis que l’exclusió de l’amnistia no es limita únicament als casos d’enriquiment en el seu significat etimològic d’un augment de riquesa personal, sinó que també abasta situacions en què s’obté qualsevol avantatja personal de caràcter patrimonial, i això inclou beneficis que, tot i que no augmenten materialment el nivell de riquesa, eviten una despesa personal que hagués requerit una contraprestació dinerària. Tota una pirueta jurídica per justificar l’única escletxa que ha trobat a la llei d'amnistia per no aplicar-la a Puigdemont i els líders independentistes. Una notícia, però, que només ha estat recollida en les seves portades per El Mundo, La Razón i El Punt Avui, però que no apareix en cap altra.

Així, El Mundo interpreta que la decisió de Llarena de rebutjar dels recursos contra la seva interlocutòria de l'1 de juliol, en el que va declarar no aplicable l’amnistia al delicte de malversació de caudals públics pel que els tres polítics catalans es troben processats, és un “nou cop de porta del Tribunal Suprem al pròfug Carles Puigdemont” i als dos exconsellers. El rotatiu destaca que el jutge cita la interlocutòria impugnada per reiterar que “els processats van decidir carregar als fons públics aportats pels contribuents el cost"del referèndum de l'1-O, que era un afany no només il·legal i contrari a la Constitució i a l'Estatut de Catalunya, sinó aliè a les seves responsabilitats de Govern i a les competències de la Generalitat".

El reconeixement a González Urrutia

La Razón també recull en la seva portada la decisió del Suprem i el nou revés als líders independentistes i que “Llarena reitera que el delicte de malversació està fora de la mesura de gràcia”, però el rotatiu de Planeta obre la seva portada amb una altra notícia, en la que apareix Junts en el seu titular. “El PP va temptejar a PNB i Junts per tancar la derrota avui de Sánchez” titula la seva portada, en referència a la proposició no de llei del PP per reconèixer al veneçolà Edmundo González Urrutia, candidat a les eleccions presidencials que es troba exiliat a Espanya des d’aquest cap de setmana, i que avui tirarà endavant al Congrés gràcies als vots de Vox, els nacionalistes bascos, UPN i Coalició Canària, partits que ahir ja van confirmar el sentit del seu vot a favor de validar Edmundo González com a guanyador de les eleccions del passat 28 de juliol, i per tant president electe de Veneçuela. Una proposició de llei que no implica un mandat al govern de Sánchez, que manté la negativa de reconèixer el triomf de González i segueix optant per reclamar que Nicolás Maduro publiqui les actes electorals. Però el que destaca el diari madrileny és que “en termes polítics, la proposició no de llei impulsada pel PP serveix perquè s'evidenciï una vegada més la ruptura del bloc d'investidura. La direcció popular ha temptejat tots els grups parlamentaris, inclòs el PNB i Junts, per negociar la seva proposta, i aquesta serà la directriu que segueixi durant la resta del curs parlamentari. Només ha deixat fora Bildu”. Però mentre el PNB va confirmar la seva decisió de “desmarcar-se del govern” de Sánchez, ERC hi votarà en contra i Junts no ha aclarit el sentit del seu vot.

La primera Diada del nou cicle polític

Els diaris catalans estan per altres històries i les dues capçaleres principals no anomenen a Puigdemont ni recullen victòria del PP al congrés a comptes del reconeixement de González Urrutia. Lògicament, la Diada centra l'atenció de La Vanguardia, El Periódico, L'Ara i El Punt Avui per obrir les seves portades. El diari dels Godó destaca que "Catalunya celebra la primera Diada del canvi de cicle polític", en referència al primer 11 de setembre que Salvador Illa celebrarà com a president de la Generalitat, el primer president no independentista dels darrers 12 anys, i destaca que "Illa llença un missatge d'unitat entre catalans mentre les entitats independentistes convoquen cinc manifestacions". El Periódico ofereix als seus lectors una sèrie d'anàlisis de la mà d'experts sobre el catalanisme del futur, i concedeix a Salvador Illa i el seu missatge de què "la Diada pertany a tots els catalans" el seu titular principal. L'Ara destaca que aquesta és "la primera diada sense el sobiranisme al poder" des de l'inici del Procés, mentre que El Punt Avui també dedica la seva portada a la "Diada de resistència amb convocatòries descentralitzades", amb un independentisme en crisi, però amb una reivindicació contra l'ofec de l'Estat que serà "unitària".

'El Mundo' 
'La Razón'
'El Punt Avui'
'La Vanguardia' 
'El Periódico'
'ARA' 
'El País' 
'ABC'
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!