El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha assegurat que "Una Barcelona independent també serà amiga de Moscou". El president s'ha expressat d'aquesta manera en una entrevista al rotatiu Komsomolskaia Pravda, el primer diari rus que entrevista un dirigent polític català. El rotatiu descriu el president català com "un dels principals instigadors del referèndum" que va topar amb la "no acceptació d'aquest anhel per part de Madrid".
Puigdemont nega la influència de Rússia al referèndum i atribueix aquestes acusacions a la premsa espanyola; "ara ja s'ha demostrat moltes vegades que no hi va haver ingerències russes", subratlla el president.
El Komsomolskaia Pravda es preocupa pels "contraris a la independència" però el president català, "conscient de que a Catalunya hi ha punts de vista molt diferents", assegura que un referèndum és la forma objectiva d'expressar lliurement l'opinió dels ciutadans. En la mateixa línia, apunta que a les últimes enquestes el 80% dels catalans estan a favor d'aquest referèndum.
El president a l'exili aprofita aquesta entrevista per reiterar la voluntat de diàleg del seu govern i demanar a Espanya que "faci com Londres amb Escòcia" ja que "un referèndum no pot ser un problema".
Catalunya i Moscou
Sobre les relacions d'una futura Catalunya independent i la capital russa, el president Puigdemont descriu Rússia com "un dels països més influents de la terra" i per això assegura que "la Catalunya independent mantindrà relacions properes i amistoses amb ell, igual que amb tot el món".
De la mateixa manera, sobre la pertinença a l'OTAN el president explica que la futura Catalunya independent "s'ha d'adherir a les obligacions internacionals que s'estenen al seu territori, inclosa la pertinença a l'OTAN". Ara bé, considera que aquesta organització s'hauria de repensar com "una eina per protegir la democràcia i la pau, així com per combatre amenaces comunes com el terrorisme internacional".