El pas a pas és la consigna que els darrers dies s'ha imposat Junts per Catalunya. No hi ha pressa. Encara que el jutge del Suprem Pablo Llarena rebutgi en les properes hores la possibilitat que Jordi Sànchez pugui ser investit, el president Carles Puigdemont no té intenció de precipitar cap resposta de manera immediata. Hi ha temps. Així ho han reiterat les darreres hores els responsables del grup de JxCat consultats.
La investidura de Sànchez està convocada per aquest divendres, però el debat no es farà si no hi ha autorització de Llarena. Això no evitarà que, en aquest cas, els diputats independentistes denunciïn de nou que s'hagi impedit a un diputats exercir els seus drets. Especialment després que el Comitè dels Drets Humans de les Nacions Unides reclamés a l'Estat espanyol les "mesures necessàries per assegurar-se que Jordi Sànchez pugui exercir els seus drets polítics".
Divendres, però, no hi haurà cap pla D damunt la taula. El vicepresident primer del Parlament, Josep Costa, ho admetia públicament aquest dimecres en una entrevista a La Xarxa. "No hem de fer l'automatisme de si no ens deixen investir un candidat proposar-ne un altre, sinó que cal fer una reflexió més profunda". La reflexió s'ha de començar a plantejar la setmana vinent quan el grup parlamentari té previst celebrar una reunió amb el president Puigdemont a Berlín. La convocatòria era per dilluns però encara no s'ha tancat el calendari.
Aquest cap de setmana hi haurà, a més, altres cites importants. Diumenge hi ha prevista una gran manifestació a Barcelona convocada per l'ANC i Òmnium per denunciar que Jordi Sànchez i Jordi Cuixart fa sis mesos que són a la presó. La manifestació servirà per prendre el pols a l'estat d'ànim de l'independentisme al carrer. La convocatòria és al migdia, i al vespre Puigdemont serà entrevistat a TV3.
De moment, l'únic fil argumental que ha aportat els darrers dies JxCat és que Puigdemont no ha renunciat a optar a la presidència i no té cap intenció de abandonar la seva acta de diputat. Així ho va deixar clar el mateix Puigdemont en la roda de premsa que va protagonitzar dissabte a Berlín on va assegurar que no renuncia a res.
Una part important del grup parlamentari no ha acceptat en cap moment que Puigdemont retirés la seva candidatura, encara que fos de manera provisional. De fet, el grup tampoc no ha acabat de pair que el president del Parlament, Roger Torrent, suspengués en el darrer moment el ple d'investidura del seu cap de llista el passat 30 de gener.
Ara mateix, el suport amb què JxCat ja sap que compta és el de la CUP. Els diputats Carles Riera i Maria Sirvent van viatjar dimecres a Berlín per comunicar-li personalment al president que s'abstindran si se sotmet a votació la candidatura de Sànchez, però votarien a favor de la de Puigdemont.
Els diputats de JxCat van tramitar en solitari a començaments de febrer la reforma de la llei de Presidència per fer possible la investidura a distància i per garantir que el president i els consellers puguin assumir els càrrecs des de l'exili. Dimarts es van acceptar a tràmit les esmenes. En menys d'un mes la reforma pot estar enllestida encara que algun grup de l'oposició recorri al Consell de Garanties Estatutàries.
Amb el cronòmetre en marxa des de la primera votació d'investidura de Jordi Turull, el termini per investir un president acaba el 22 de maig. No hi ha pressa.