La justícia alemanya ha deixat finalment en llibertat el president Carles Puigdemont i ha descartat que hagi comès un delicte de rebel·lió. L'Audiència Territorial de Schleswig-Holstein, al nord d'Alemanya, ha descartat el delicte de rebel·lió en la petició d'extradició a Espanya del president Carles Puigdemont i l'ha deixat en llibertat sota una fiança de 75.000 euros mentre estudia si l'extradeix a l'Estat espanyol perquè sigui jutjat només per malversació.
A més dels 75.000 euros, el jutge alemany li ha imposat altres mesures cauterals com que haurà de presentar-se davant la policia local de Neumünster cada setmana, residir en aquest municipi i avisar la Fiscalia si ha de sortir d'aquesta ciutat.
En un comunicat, el jutge d'Schleswig-Holstein ha explicat que només tramitarà la petició pel delicte de malversació, ja que considera que a Catalunya no hi va haver violència i que, per tant, no és procedent extradir-lo per rebel·lió. És a dir, en cas que Puigdemont fos extradit per part de la justícia alemanya només podria ser jutjat a Espanya per malversació i no per rebel·lió.
Alemanya no hi veu violència
Tot i això, encara no està clar que el jutge accepti extradir-lo per malversació. Segons explica el comunicat de la justícia alemanya, de moment "cal aclarir altres fets i obtenir informació addicional" per esgrimir si hi ha hagut malversació. El que està clar, però, és que rebutja la rebel·lió perquè no considera que hi hagi hagut violència.
Perquè a Alemanya es pugui considerar "violència", el tribunal assegura que s'ha d'exercir una "pressió suficient sobre un òrgan constitucional com per torçar la seva voluntat" i, tot i que admet que l'1-O va haver-hi violència, considera que "la seva naturalesa, abast i efecte no van ser suficients" per complir aquest supòsit.
El comunicat de la sala primera Penal de l'Audiència Territorial de Schleswig-Holsteinen considera que la imputació del delicte de rebel·lió és "inadmissible". Segons apunta, "per motius jurídics" no pot acceptar-se una extradició per rebel·lió d'acord amb el Codi Penal espanyol, ja que "els actes que se li imputen no serien punibles a Alemanya segons la legislació vigent aquí". Segons la seva opinió, el delicte que podria ser equiparable a Alemanya, el d'"alta traïció", no pot aplicar perquè no es compleix el requisit de la "violència".
Per aquest motiu el tribunal ha decidit deixar-lo en llibertat mentre estudia si l'extradició ha de seguir endavant pel delicte de malversació. Segons apunta el comunicat, el tribunal considera que en ser "inadmissible" el delicte de rebel·lió, el risc de fuga es redueix considerablement, tot i que encara n'hi ha, per la qual cosa deixa el president en llibertat amb una fiança de 75.000 euros.
Sense possibilitat de recórrer
Segons fonts de la Fiscalia espanyola, no sembla que hi hagi la possibilitat de recórrer la decisió del jutge alemany, tot i que defensen que cal esperar que Alemanya els remeti la resolució per veure si hi ha aquesta possibilitat.
El que sí que podria passar, però, és que el jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, decidís retirar l'euroordre per evitar que només pogués ser jutjat per un delicte menor al de rebel·lió, com ja va passar a Bèlgica el passat mes de desembre. Mentre que el delicte de malversació pot comportar penes de dos a sis anys de presó, el de rebel·lió pot arribar a implicar-ne uns trenta.