Carles Puigdemont li manté el pols a Pedro Sánchez. El president de la Generalitat a l’exili ha assegurat aquest dijous que les negociacions amb el govern espanyol en matèria d’immigració no podran avançar fins que el PSOE no proposi a Junts per Catalunya la “delegació integral de les competències”. “És el que vam acordar”, ha manifestat en un missatge a les seves xarxes socials, en referència al pacte entre les dues formacions signat el passat mes de gener a canvi de votar a favor de tres decrets llei de l’executiu socialista.

Si algú pensa que deixant passar el temps ens avindrem a una solució a mitges —a l'estil del finançament— va ben confós”, ha advertit Puigdemont al seu perfil d’X (la xarxa anteriorment anomenada Twitter). “Si algú tenia planificat empaquetar els incompliments acumulats per resoldre'ls a favor seu en una negociació pressupostària, també s'equivoca”, ha afegit. Així, ha assegurat que Junts no es deixarà “ensarronar” a través de “filtracions interessades”, després que hagin aparegut algunes informacions en les quals s’explicava que els dos partits estaven avançant en la bona direcció en aquesta matèria. “Els hem avisat cada vegada, i no sembla que escoltin; sembla que se'ls en refot; en tot cas, aviat en traurem l'entrellat”, ha sentenciat el president a l’exili.

També aquest dijous, el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha estat preguntat sobre si s’estaven produint avenços en la negociació PSOE-Junts en matèria de competències en immigració. El ministre socialista, però, ha assegurat que aquesta delegació integral que reclama Puigdemont no es podrà produir perquè, a parer seu, així ho prohibeix la Constitució: "Les competències de control de fronteres i d'immigració són una competència exclusiva de l'Estat i del govern espanyol, i no són susceptibles de ser transferides".

L’acord PSOE-Junts sobre immigració

El passat mes de gener, i fruit de la negociació per avalar els decrets del govern espanyol, el partit fundat per Puigdemont anunciava un acord amb el PSOE per a la delegació integral de les competències sobre immigració. En el comunicat fet públic pels juntaires poc després de la votació dels tres decrets, la formació afirmava que aquesta delegació "anirà acompanyada dels recursos necessaris i permetrà a Catalunya fer una política integral, per tal que sigui el Govern i el Parlament de Catalunya els qui determinin una política pròpia, adequada a les necessitats i a la realitat del país". Ara bé, després de l'anunci, quedava una incògnita: què implica exactament aquesta delegació de competències? Què podrà gestionar la Generalitat en matèria d'immigració a partir d'aquest acord?

Ambdues parts van detallar llavors que aquesta delegació de competències s'articularà mitjançant la via de l'article 150.2 de la Constitució espanyola, a través d'una llei orgànica específica per a Catalunya. Per a llegir els detalls d’aquell acord, pots fer click aquí.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!