El president del Govern, Carles Puigdemont, i l’expresident Artur Mas han debatut aquest dissabte sobre quins han de ser els principals eixos ideològics del PDeCAT sobre els quals construir un país l’endemà del referèndum. Entre les prioritats destacades, els presidents han apostat per avançar cap a uns “Estats Units d’Europa” on Catalunya tingui un paper important com a nació.
El PDeCAT ha celebrat al Teatre Victòria la seva primera conferència ideològica per defensar el projecte de país que proposa el partit. Sota el lema “Crear, garantir i compartir el millor país”, els presidents han reivindicat una Catalunya basada en les persones, sostinguda pel “colideratge entre el món públic i privat” i integrada en uns “Estats Units d’Europa”.
“Defensem un projecte d’Europa políticament federada amb veu, vot i pes en el món”, ha assegurat Mas. En aquest sentit, tant l’actual president de la Generalitat com el seu predecessor han assenyalat que l’actual model polític de la Unió Europea presenta “dèficits democràtics” que afavoreixen el populisme i l’euroescepticisme i per això han proposat una major integració entre les nacions europees.
Mas i Puigdemont aparquen el procés
“Parlem cada dia de procés, de sobirania, de legalitat i d’independència, però avui no en parlarem”, ha assegurat l’expresident tot just començar l’esdeveniment. Segons ha detallat, el procés és “la caixa d’eines” per aconseguir un Estat i per això cal també definir un projecte polític per aquest nou país.
Com han destacat els presidents, aquest nou país ha de mantenir un dels actuals “tresors” de Catalunya, “el colideratge i coresponsabilitat del món associatiu i el món privat català”. D’aquesta manera, Mas i Puigdemont han defugit l’estatalització de l’administració i han defensat l’equilibri entre el món públic i privat.
Així mateix, han subratllat la importància de “combatre els efectes del canvi climàtic” i de no quedar-se enrere en la “quarta revolució industrial”. Amb tot, Puigdemont ha volgut recordar que la base del projecte polític del PDeCAT són les persones. “Un país on les persones no puguin viure decentment ni lliurement no és ni decent ni lliure”, ha assegurat.
El PDeCAT marca diferències
La conferència política ha servit el PDeCAT no només per assentar les bases polítiques del partit sinó també per diferenciar-se dels seus socis de Govern. De fet, durant les últimes setmanes, el PDeCAT ja ha volgut marcar diferències amb ERC al Parlament a través dels vots diferenciats en algunes mocions.
L’acte, amb 1200 assistents i la plana major del partit, ha començat amb al intervenció de la directora de Coordinació Interdepartamental de la Generalitat, Elsa Artadi, i ha comptat amb els parlaments de la consellera de presidència, Neus Munté; la consellera d’Educació, Meritxell Ruiz; el conseller de Cultura, Santi Vila; el coordinador executiu del PDeCAT, David Bonvehí; i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull. L’última en intervenir ha estat la coordinadora general del partit, Marta Pascal, que ha definit el PDeCAT “com el gran partit de centre de la Catalunya del segle XXI”.
L’esdeveniment ha culminat amb la primera part del cicle de conferències portades a terme per definir les bases ideològiques del partit. Les “StartCat”, iniciades el 4 de febrer, van formar part d’un cicle de sessions de debat obertes a la ciutadania i on es tractaven diferents àmbits que han conformat el programa ideològic del partit presentat aquest dissabte al Teatre Victòria.